Inicijativa Ne davimo Beograd upozorava javnost da i ove godine gradska vlast ignoriše problem ambrozije, biljke koja je prisutna u sve većem obimu na zelenim površinama Beograda. Mnogi  građani i građanke imaju alergijsku reakciju na ovu korovsku biljku, ali osim redovnog posla, koji obavlja JKP „Zelenilo Beograd“ na površinama koje održavaju, Grad Beograd nije zainteresovan za trajnije i efikasnije rešenje kako bi suzbili ambroziju i njeno cvetanje.

Umesto u maju, suzbijanje ambrozije je započeto tek u julu, pa je zbog zakasnele reakcije i obilnih padavina, ambrozije sve više. Najveći problem sa ambrozijom se javlja na neodržavanim privatnim posedima i zapuštenim građevinskim parcelama, zatim na pojasevima pored puteva i drugim površinama koje nisu u nadležnosti „Zelenila“.

Složeno pitanje ambrozije zahteva pametno i održivo planiranje rešavanja ovog problema, ali korumpirana partijska elita na čelu Beograda nije sposobna ni zainteresovana da reši ovaj problem na efikasan način. Potrebno je naći privremene namene za zapuštene površine, koje bi od njih napravile parkove, urbane bašte, travnjake ili se na njima omogućila sadnja biljnih vrsta koje doprinose kvalitetu vazduha, zatim doneti oštriju kaznenu politiku prema privatnim vlasnicima koji ne održavaju svoje parcele. Takođe, postoje i inovacije na polju uništavanja ambrozije fizičkim kontaktom, bez hemije i pesticida.

Ono što ovu vlast zanima jeste samo beskonačna seča stabala, koja im stoji na putu progresa betoniranja svake slobodne zelene površine, od čega imaju korist samo podobni investitori, korumpirani službenici, zamenik gradonačelnika i njegovi bliski saradnici. Svaka inicijativa koja će doneti dobrobit svim građanima i građankama Beograda je nisko na listi prioriteta nesposobne i korumpirane Gradske uprave. Građanima je ostalo da se sami organizuju i da uklone ambroziju iz korena kako znaju i umeju.

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane/ke da se jave kako bi zajedničkim snagama uklonili bar deo ove invanzivne biljke:
office@nedavimobeograd.rs
facebook.com/nedavimobeograd
twitter.com/nedavimobgd
instagram.com/nedavimobgd
Telefoni:
011 420 85 96
064 473 63 20