Povodom oglašene prodaje Hotela “Dom” koji se nalazi u neposrednoj blizini Kliničko-bolničkog centra Srbije, Ne davimo Beograd predlaže da se u skladu sa preporukama stručnjaka i doktora iz inicijative Ujedinjeni protiv kovida ovaj objekat iskoristi za smeštaj obolelih od Korona virusa.

Prednosti ovog rešenja su što sobe u ovom hotelu imaju po jedan ili dva ležaja, svaka soba ima kupatilo (te lakše se održava higijena), hotel je bliži lekarima iz Kliničko bolničkog centra Srbije koji mogu da obiđu pacijente i ukoliko se pogorša zdravstvena slika, oni mogu brzo biti prebačeni na lečenje u bolnicu.

Obzirom da je objekat u vlasništvu grada bio bi idealan kao ogledni primer i model za kasnije, kako da grad i država eventualno sarađuju u cilju suzbijanja pandemije Kovid19.

Takođe, Ne davimo Beograd zahteva od trenutne gradske administracije u Beogradu da odustane od trenda rasprodaje objekata, zgrada i stanova u javnom vlasništvu.

Umesto rasprodaje, Grad bi trebalo da uspostavi registar prostora u javnom vlasništvu i po potrebi, promeni im namenu (ili vrati staru namenu) tako da odgovaraju potrebama građana i zajednice u kojima se nalaze, u ovom slučaju to bi mogle biti bolnice, a u nekim drugim slučajevima objekti koje koristi zajednica.

Objekti u javnom vlasništvu, kao i napušteni i nekorišteni prostori, kojih je mnogo, mogu postati objekti za smeštaj beskućnika, klubovi za penzionere, omladinski i društveni centri, biblioteke ili bioskopi.

Podsećamo da je hotel “Dom” na adresi Kralja Milutina 54 površine 1740,93 m2 i da je početna cena nešto više od 2.200.000 eura. Javno nadmetanje je zakazano za ponedeljak u 10 časova u Maloj sali gradske uprave u ulici Kraljice Marije.

Pročitaj i ovo:

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.