Zeleno levi front / Ne davimo Beograd poziva gradsku upravu da odustane od najavljenog povećanja cene centralnog grejanja, koje je nedavno zatražilo javno komunalno preduzeće “Beogradske elektrane” i da razliku u ceni gasa pokrije, umesto da prebacuje trošak na leđa građana i građanki Beograda.

Zeleno levi front / Ne davimo Beograd uradio je analizu poslovanja JKP “Beogradske elektrane” koja je pokazala da je ovo preduzeće veoma revnosno kada treba povećati cene grejanja zbog porasta cene gasa, ali da nijednom nije umanjilo cene grejanja od 2016. do 2020. godine, kada je cene gasa pala preko 20% i kada su zime većinom bile blage. Na taj nači, ostvarilo je enormnu nezakonitu dobit od preko 138 miliona evra, odnosno 435 evra po prosečnom stanu od 60 m2 grejane površine. Najveću korist od ove prevare svakako ima Gradska uprava, kojoj JKP “Beogradske elektrane” uplaćuju 85% svoje dobiti, a ova ogromna sredstva mogla su biti iskorišćena za ulaganja u sistem, uštede i na kraju smanjenje cene grejanja.

Dodatno, po sadašnjoj dinamici menjanja topovodne mreže, zameni se oko 10 kilometara godišnje. U Beogradu u ovom trenutku ima oko 800 kilometara toplovodne mreže, pa će se tim tempom celokupna mreža zameniti za nekih 70 godina, što takođe govori o želji gradske uprave da optimizuje grejanje u našem gradu.

Umesto ulaganja u brzu obnovu toplovodne mreže, smanjivanje učestalosti havarija i gubitaka u prenosu, što bi sve rezultiralo smanjenjem cene grejanja, ogromna dobit se godinama upumpava u gradski budžet radi finansiranja neracionalnih i često koruptivnih projekata uprave, kao što je Beograd na vodi.

“Jasno je da desetogodišnja gradska vlast SNS-a i SPS-a nema niti želje, niti znanja, niti dugoročnu strategiju kako da smanji potrošnju fosilnih goriva i potrošnju energije u gradu.

Zeleno levi front / Ne davimo Beograd kroz plan “Za dobar grad” može da omogući velike uštede ulaganjem u energetsku efikasnost, pomoći stanarima u izolovanju zgrada, prelazak i diverzifikaciju izvora grejanja sa dominantnog gasa kroz ulaganje u geotermalne izvore, solarnu energiju i time obezbede bolji, održiviji i efikasniji sistem grejanja.” izjavio je Dobrica Veselinović.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.