Merenja nadležnih gradskih službi potvrđuju da se na svim mernim mestima iz godine u godinu očitavaju znatna prekoračenja dozvoljenih nivoa buke u svim opštinama u Beogradu. Kao da ovo nije dovoljno, poslednjih dana svedoci smo eskalacije problema sa bukom iz kafića i noćnih klubova povodom nove odluke Gradskog štaba za vanredne situacije kojim se produžava radno vreme lokala u stambenim zgradama do jedan sat posle ponoći, te dozvoljava i puštanje muzike od ponoći i radnim danima. Sudeći po broju poruka koje smo dobili, jasno je da je maltretiranje bukom ozbiljan problem za veliki broj građana i građanki.

Napominjemo da je ova odluka u suprotnosti sa važećom odlukom skupštine grada o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, i najavljenom borbom protiv buke, te pravljenjem “akustičnih zona Beograda” koji su pompezno najavljeni pre nekoliko dana od strane zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Dok Vesić obećava jedno, u praksi sprovodi potpuno suprotno.

Visok nivo buke ometa osnovne ljudske aktivnosti poput spavanja, odmora, učenja i rada i predstavlja izvor zdravstvenih problema za veliki broj građana. Na ovaj način ima posledice po celokupno društvo.

Beogradu i svim njegovim građanima i građankama potrebna je hitna sanacija izvora buke.

Mesta za zabavu (splavovi, restorani, noćni klubovi itd) moraju da usklade nivo buke koju proizvode tako da ne ugrožavaju funkcionisanje ljudi koji žive u njihovoj blizini. Potrebno je jednom zauvek obezbediti da pravila o javnom redu važe jednako za sve klubove i kafiće, te osigurati da komunalna milicija i inspekcijski organi grada ne budu korumpirani od strane pojedinih bahatih vlasnika ugostiteljskih objekata.

Zahtevamo od gradskih čelnika da prestanu sa manipulacijama i da obezbede poštovanje zakona i svima obezbede preko potreban noćni mir i omoguće pristojan san.

Ukoliko imate problema sa bukom u vašem kraju i potrebna vam je pomoć kako da ga nadležnima prijavite, pišite nam na: office@nedavimobeograd.rs za konsultacije.

Pročitaj i ovo:

Ukinimo BusPlus: Apexu istekao ugovor

Nakon što je firmi Apex Solution Technology istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza BusPlus, inicijativa Ne davimo Beograd poziva grad da odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada.