Merenja nadležnih gradskih službi potvrđuju da se na svim mernim mestima iz godine u godinu očitavaju znatna prekoračenja dozvoljenih nivoa buke u svim opštinama u Beogradu. Kao da ovo nije dovoljno, poslednjih dana svedoci smo eskalacije problema sa bukom iz kafića i noćnih klubova povodom nove odluke Gradskog štaba za vanredne situacije kojim se produžava radno vreme lokala u stambenim zgradama do jedan sat posle ponoći, te dozvoljava i puštanje muzike od ponoći i radnim danima. Sudeći po broju poruka koje smo dobili, jasno je da je maltretiranje bukom ozbiljan problem za veliki broj građana i građanki.

Napominjemo da je ova odluka u suprotnosti sa važećom odlukom skupštine grada o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, i najavljenom borbom protiv buke, te pravljenjem “akustičnih zona Beograda” koji su pompezno najavljeni pre nekoliko dana od strane zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Dok Vesić obećava jedno, u praksi sprovodi potpuno suprotno.

Visok nivo buke ometa osnovne ljudske aktivnosti poput spavanja, odmora, učenja i rada i predstavlja izvor zdravstvenih problema za veliki broj građana. Na ovaj način ima posledice po celokupno društvo.

Beogradu i svim njegovim građanima i građankama potrebna je hitna sanacija izvora buke.

Mesta za zabavu (splavovi, restorani, noćni klubovi itd) moraju da usklade nivo buke koju proizvode tako da ne ugrožavaju funkcionisanje ljudi koji žive u njihovoj blizini. Potrebno je jednom zauvek obezbediti da pravila o javnom redu važe jednako za sve klubove i kafiće, te osigurati da komunalna milicija i inspekcijski organi grada ne budu korumpirani od strane pojedinih bahatih vlasnika ugostiteljskih objekata.

Zahtevamo od gradskih čelnika da prestanu sa manipulacijama i da obezbede poštovanje zakona i svima obezbede preko potreban noćni mir i omoguće pristojan san.

Ukoliko imate problema sa bukom u vašem kraju i potrebna vam je pomoć kako da ga nadležnima prijavite, pišite nam na: [email protected] za konsultacije.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".