Šetalište Savskog nasipa ovog leta pretvoreno je u pozornicu crne hronike.

Na Savskom nasipu nemili događaji su ovog leta sve češći. Od slučaja u kome je žena nedavno upucana u glavu sa prethodno zadobijenim teškim telesnim povredama, slučaja ranjavanja radnika obezbeđenja splava “Cunami” do slučaja mladića koga su pretukli palicama i palili bakljama. Pre nekoliko dana ranjene su još tri osobe, među kojima je bio i bivši telohranitelj vođe Zvezdarskog klana.

Bezbednost građana na ovom nasipu je sve ugroženija, a policija trenutno ne patrolira na Savskom nasipu.

U predizbornoj kampanji Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, čuli smo da će pristupiti rešavanju problema nelegalno postavljenih splavova na Savskom nasipu, dok smo za vreme njegovog mandata, kao predsednika opštine Novi Beograd, imali prilike da čujemo da problem nije uspevao da reši svih ovih godina zbog nedostatka ingerencija.

Pored novonastalih situacija podsetimo da:
– Na Savskom keju postoji veliki broj splavova od kojih nekolicina ima dozvolu za postavljanje, a na nekim mestima je od splavova nemoguće videti reku.
– Ni jedan splav nema propisanu infrastrukturu (vodovod, kanalizaciju, struju).
– Fekalna kanalizacija se ispušta direktno u reku, što je suprotno propisima.
– Nasip je na desetinama mesta oštećen bušenjem kanala radi ukopavanja creva, čime je oslabljena njegova zaštitna funkcija.
– Stanovnici savskih blokova već godinama unazad izloženi su nesnosnoj buci za koju nemaju saradnju od strane komunalne policije.
– Pre 2 godine izgoreo je nelegalno postavljen splav „Cunami“. Tim požarom bili su zahvaćeni i drugi splavovi, a usled požara oslobođena je veća količina nafte i drugih štetnih materija u reku Savu.
– Na potezu od bloka 45 do Ostružničkog mosta su sagrađeni nelegalni objekti na nekoliko spratova, a po tom delu nasipa se kreću razna vozila i građevinske mašine iako je to strogo zabranjeno.

Policijska zaštita građana je više nego potrebna u ovom trenutku kako bi se zaštitila njihova bezbednost i sprečili potencijalni nemili događaji.

Postavlja se pitanje da li su stanovnici savskih blokova i ove godine ostavljeni bez podrške grada i šta će novi gradonačelnik uraditi sa problematikom Savskog nasipa.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.