Ne davimo Beograd u potpunosti podržava inicijativu za promenu politike finansiranja kulture, i zahtev velike grupe umetnika i radnika u kulturi okupljenih oko Nezavisne kulturne scene Srbije, da izdvajanje za kulturu bude minimalno 1% ukupnog državnog budžeta. Takođe, pridružujemo se pozivu građanima da potpišu peticiju “Svi za 1% – 1% za sve” na linku: https://www.peticije.online/svi_za_1_-_1_za_sve?uv=18014366

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da Srbija poštuje preporuke UNESCO i ne dozvoli da izdvajanje za kulturu bude manje od 1% budžeta, kako bi se obezbedio makar minimalni budžetski podsticaj za razvoj savremenog stvaralaštva i očuvanje nasleđa.

Kampanju “1% za kulturu” vidimo kao opravdani zahtev radnika u kulturi da se poboljša stanje u ovoj veoma bitnoj oblasti, ali i kao upozorenje društvu koje je dozvolilo da se nađe u ovakvoj situaciji. Celokupna godišnja izdvajanja za kulturu, dakle sve plate, svi troškovi održavanja, svi kostimi, scenografije, izložbe, štampa, računi za struju ili honorari za umetnike, iznose manje od 1% državnog budžeta ili 80 miliona evra.

Ukoliko se vlast pita kako može doći do povećanja ulaganja u kulturu, dovoljno je pogledati neke od bizarnih troškova koje država ili grad Beograd imaju. Za izgradnju gondole na Kalemegdanu, država i Grad Beograd izdvojili su 15 miliona evra, za novogodišnju rasvetu u proseku 1,3 miliona godišnje, za muzičku fontanu 4 miliona evra, za jarbol na Ušću oko 3 miliona, a za izgradnju nacionalnog stadiona planiraju ulaganje od preko 100 miliona evra. Umesto korupcionških, bizarnih ili potpuno štetnih projekata, zahtevamo da prioritet budu ulaganje u kulturu, obrazovanje, javni prevoz, zdravstvo ili socijalnu zaštitu.

Prema istraživanju Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope (CESK), Srbija, u regionu, troši ubedljivo najmanje po glavi stanovnika za kulturu, samo 11 evra što je skandalozno malo u poređenju sa Slovenijom koji troši 78, Hrvatskom 39, ali i Crnom Gorom i Makedonijom koje troše 36, odnosno 28 evra.

Dodatno nas unemirava činjenica da su i ovi mali iznosi opterećeni malverzacijama i korupcijom. Zbog zloupotreba na konkursu za kulturu Grada Beograda, inicijativa Ne davimo Beograd podnela je i krivičnu prijavu protiv tadašnje sekretarke za kulturu, Ivone Jeftić, ali skoro tri godine ova prijava stoji bez epiloga, jer Grad Beograd odbija da tužilaštvu dostavi potrebne podatke za nastavak istrage.

Učlanite se u inicijativu Ne davimo Beograd i pridružite nam se u borbi za naš grad i našu državu: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/