Pre nekoliko dana pitali smo vas o vašim iskustvima sa mesnim zajednicama i da li želite da im se vrati funkcija koju su nekada imale. 85% vas je odgovorilo DA želi mesne zajednice.

Tim povodom, u petak, 5. aprila priredili smo tribinu na ovu temu. Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ. Odabrali smo MZ Sava, kao mesnu zajednicu koja obuhvata 15.000 ljudi.

U razgovoru su učestvovali:
Jelena Jerinic, narodna poslanica i članica Zeleno-levi front Novi Beograd
Dušan Čavić, novinar Marka Žvaka i član GI ZaNašKej
Goran Djordjević, član Zeleno-levi front Seniori i Zeleno-levi front Novi Beograd
Filip Janković, član Zelena omladina Srbije i Zeleno-levi front Novi Beograd
Moderatorka:
Smiljka Tomanovic, članica Autonomnog ženskog fronta i Zeleno-levi front Novi Beograd

Razgovarali smo sa komšijama, a svi učesnici naše tribine bili su vrlo raspoloženi da podele svoja iskustva i saznanja, što iz nekadašnjih mesnih zajednica, što iz građanskih inicijativa. Dobili smo i neke pozitivne primere iz inostranstva., od kojih su neki čak preslikani iz naših ranijih praksi MZ.

Neki od vas se sećaju vremena kada su mesne zajednice bile posebna i bitna jedinica samouprave. Tada smo bili pitani da odlučujemo o mestu u kome živimo, da li želimo da dodamo neko parking mesto, da li nam je potrebna još jedna stambena jedinica ili bismo radije da sačuvamo park i zelenilo, da li želimo kladionicu u kraju ili bismo radije centar za kulturu.

Poslednjih godina, mesne zajednice iako nisu formalno ukinute, funkcije su im većim delom svedene na mesta druženja, a nadležnosti prenete na centralnu vlast.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd, kao stranka nastala iz građanske inicijative, u svom programu predviđa vraćanje nadležnosti lokalnim jedinicama kao što su mesne zajednice i decentralizaciju u odlučivanju.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.