Starije žene su najugroženija populacija u Srbiji i Ženska grupa Inicijative Ne davimo Beograd prepoznaje ovaj problem kao jedno od najbitnijih političkih pitanja u borbi za dostojanstven život svih. Međugeneracijska saradnja žena je osnovna vrednost i sredstvo kojom se možemo izboriti za pravednije uslove života.

O mogućnostima ženskog udruživanja i važnosti međusobnog razumevanja, razgovarali smo sa Zagom Aksentijević, članicom naše Ženske grupe u emisiji “Šta žene žele?!” koje se emituje uživo na Instagram profilu inicijative Ne davimo Beograd, sredom od 20 časova.
U patrijarhalnom porodičnom uređenju, u kakvom živimo i danas, međugeneracijski odnosi najčešće su međugenracijski sukobi. Odnosi snaja – svekrva, snaja – zaova, majka – ćerka, u takvom društvnom uređenju i ne mogu biti drugačiji, međutim naša sagovornica ističe da postoji nešto što je bitno zajedničko svim ženama što može biti osnov njihovog organizovanja.

„Zajedničko iskustvo starijih žena je uvek iskustvo izolovanosti i nemoći, i čini mi se da je podrška, međusobna, da se iz toga izađe, da se uđe u javni prostor, držeći se za ruke, u metaforičnom smislu te reči, nešto što je uzimanje vazduha, što je ohrabrujuće, i čini mi se da upravo sav ženski aktivizam ide u tom pravcu, dakle izaći iz izolovanosti, izaći iz tog mraka, i zajedno biti u javnom prostoru“, rekla je Aksentijević.

Ukoliko pogledamo oko sebe, videćemo da šah na Kalemegdanu igraju penzioneri, a podrazumevamo da za to vreme žene savijaju sarmu. U bajkama su starci mudraci, a starice veštice, pa čak i izraz “baka” asocira na osobu koja „servisira“ porodicu, unuke, bolesne članove porodice, i u potpunoj posvećenosti toj ulozi, žena starijeg doba ulazi u prostor izolacije i nevidljivosti.

“Draže mi je ono “baba” jer baba može da bude i ljuta i aktivna i da učestvuje u političkoj borbi.” naglasila je Zaga Aksentijević u emisiji “Šta žene žele?!”

Nedostupnost javnog prostora, izolacija nametnuta obavezama ili lošim ekonomskim položajem starijih žena – posebno kada govorimo o ženama na selu – otežava komunikaciju sa sredinom u kojoj živi, kao i mogućnosti za poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa, koji bi obezbedio zdravu i mirnu starost.

„Grupacija starijih žena je vrlo široka kategorija. Jedna je stvar starost u nekoj vrsti socio-ekonomskog blagostanja, a potpuno druga tamo gde ulazimo u zonu siromaštva, u zonu socijalne depriviranosti i to je istraživanje koje organizacija „Amiti“ i Nadežda Satarić potpisuje, prema kome su starije žene najugroženija populacija u Srbiji“, istakla je Zagorka Aksentijević u razgovoru sa Aleksandrom Mališić.

U nekim sredinama se izlazak starijih žena u javni prostor smatra nepristojnim i neprimerenim, i bez podrške i solidarnosti mlađe generacije razbijanje ovakvih predrasuda je teško ili gotovo nemoguće. Zato je važno da počnemo da razgovaramo i politički zagovaramo drugačiji svet.

Tekst: Ruža Injac

Pratite uživo svake druge srede od 20 časova emisiju “Šta žene žele?!”
na instagram stranici inicijative Ne davimo Beograd.
Emisiju vodi naša Aleksandra Mališić.

Snimak cele emisije možete pogledati na:

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".