Најављеном изградњом гондоле Ушће – Калемегдан, отворено је питање судбине скејт-парка Ушће. Иницијатива Не давимо Београд противи се рушењу скејт-парка и захтева да се за овај јединствени спортски објекат нађе трајно решење, уместо што већ десет година лебди у сивој зони.

Београдском скејт-парку прети рушење, и то због изградње непотребног и прескупог пројекта гондоле. Скејт-парк Ушће је једини такав спортски и јавни простор Београда који већ 10 година окупља грађане свих генерација, љубитеље спорта који се на том месту развијају, професионално усавршавају, припремају за учествовање на такмичењима, као и оне које долазе ради рекреације, дружења, и личног и заједничког развоја.

Овај јединствени јавни простор је од посебног значаја за здрав развој младих. Уместо улагања у потребе грађана и развој младих, градска власт приоритет даје пројекту гондоле, огромном улагању које би се показало потпуно неефикасним, али од кога би корист, као и толико пута раније, имала шачица корумпираних насилника на власти.

Иницијатива Не давимо Београд поставља питање: који су то интереси градске власти када се као “развој” града Београда представља улагање огромних ресурса у изградњу непотребног пројекта гондоле и када град Београд зарад њих уништава просторе и садржаје које грађани Београда активно користе и који одговарају на њихове потребе?

Иницијатива је уверења да Београд мора да се развија у складу са потребама људи који у њему живе, и да је овакав чин уништавања ресурса који служе грађанима зарад бесмислених и прескупих пројеката недопустив, као и уопште начин на који се градска власт односи према потребама својих грађана.

Подсетимо, скејт-парк Ушће је након великих напора грађана изграђен као једина таква стална спортска и јавна структура 2008. године, а ипак и даље носи статус привременог објекта, што неизвесним чини како његову судбину, као и бригу о његовом функционисању и одржавању. Скејт-парк Ушће већ 10 година опстаје захваљујући бризи и организовању грађана, за чије потребе градска власт остаје слепа.

Удружене организације скејтбордера позивају све грађане да се придруже у протестном окупљању против рушења скејт-парка најављеног за 24. март, где ће бити и више информација везаних за реаговање на Нацрт плана детаљне регулације за гондолу Калемегдан-Ушће, градске општине Стари Град и Нови Београд, и о петицији за скејт-парк.