Najavljenom izgradnjom gondole Ušće – Kalemegdan, otvoreno je pitanje sudbine skejt-parka Ušće. Inicijativa Ne davimo Beograd protivi se rušenju skejt-parka i zahteva da se za ovaj jedinstveni sportski objekat nađe trajno rešenje, umesto što već deset godina lebdi u sivoj zoni.

Beogradskom skejt-parku preti rušenje, i to zbog izgradnje nepotrebnog i preskupog projekta gondole. Skejt-park Ušće je jedini takav sportski i javni prostor Beograda koji već 10 godina okuplja građane svih generacija, ljubitelje sporta koji se na tom mestu razvijaju, profesionalno usavršavaju, pripremaju za učestvovanje na takmičenjima, kao i one koje dolaze radi rekreacije, druženja, i ličnog i zajedničkog razvoja.

Ovaj jedinstveni javni prostor je od posebnog značaja za zdrav razvoj mladih. Umesto ulaganja u potrebe građana i razvoj mladih, gradska vlast prioritet daje projektu gondole, ogromnom ulaganju koje bi se pokazalo potpuno neefikasnim, ali od koga bi korist, kao i toliko puta ranije, imala šačica korumpiranih nasilnika na vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd postavlja pitanje: koji su to interesi gradske vlasti kada se kao “razvoj” grada Beograda predstavlja ulaganje ogromnih resursa u izgradnju nepotrebnog projekta gondole i kada grad Beograd zarad njih uništava prostore i sadržaje koje građani Beograda aktivno koriste i koji odgovaraju na njihove potrebe?

Inicijativa je uverenja da Beograd mora da se razvija u skladu sa potrebama ljudi koji u njemu žive, i da je ovakav čin uništavanja resursa koji služe građanima zarad besmislenih i preskupih projekata nedopustiv, kao i uopšte način na koji se gradska vlast odnosi prema potrebama svojih građana.

Podsetimo, skejt-park Ušće je nakon velikih napora građana izgrađen kao jedina takva stalna sportska i javna struktura 2008. godine, a ipak i dalje nosi status privremenog objekta, što neizvesnim čini kako njegovu sudbinu, kao i brigu o njegovom funkcionisanju i održavanju. Skejt-park Ušće već 10 godina opstaje zahvaljujući brizi i organizovanju građana, za čije potrebe gradska vlast ostaje slepa.

Udružene organizacije skejtbordera pozivaju sve građane da se pridruže u protestnom okupljanju protiv rušenja skejt-parka najavljenog za 24. mart, gde će biti i više informacija vezanih za reagovanje na Nacrt plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće, gradske opštine Stari Grad i Novi Beograd, i o peticiji za skejt-park.