Трагедија која се десила јуче у Новом Саду када је педесетчетворогодишњи радник погинуо услед пада са висине, морала је бити спречена. Наиме, како нам јављају грађани, проблем са радницима који без заштите раде на великим висинама баш на Пупиновој палати, пријављиван је инспекцији рада више пута у току грађевинске сезоне прошле године. Реакције су изостале, упркос томе што је, по свему судећи и сама инспекција била свесна овог проблема. Пракса да се на позиве грађана не реагује очигледно није неуобичајена. Овога смо били сведоци и на градилиштима у Београду, као што су она у Ресавској улици и студентском дому Слободан Пенезић Крцун, где су грађани указивали на ризик од повреда, али је реакција изостала.

Колико је ситуација алармантна говори податак да се упркос томе што је број страдалих из године у годину све већи, у 2017. је био 39, а прошле године 53 радника је страдало на радном месту, ни један послодавац није одговарао по кривичним пријавама инспекције за рад за угрожавање безбедности на раду.
Подсећамо да је према Закону о безбедности и здрављу на раду, “послодавац дужан да обезбеди запосленом рад на радном месту и у радној околини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду.” И то тако “да спровођење мера безбедности и здравља на раду не проузрокује финансијске обавезе за запосленог и представника запослених и не утиче на њихов материјални и социјални положај стечен на раду и у вези са радом.”

Две стране које у овим ситуацијама закажу су држава и послодавац. Држава која је преко инспекцијских служби обавезна да врши надзор над применом мера безбедности и послодавац који је обавезан да примени мере како би запосленима обезбедио безбедно радно окружење. Послодавци често избегава примену мера безбедности на раду из финансијских разлога, на уштрб здравља запослених, на шта држава мора да реагује.

Када су прошле године падом са висине погинула два радника, на градилишту Београда на води, иницијатива Не давимо Београд организовала је протест под називом “Колико вреди живот у Србији?” на коме су грађани захтевали да се промени однос државе према овом проблему.

У наставку су фотографије са овог градилишта и преписка једног грађанина Новог Сада са инспекцијом рада из септембра 2018. године: