U Beogradu je tokom vikenda održana regionalna konferencija “Leva opozicija u hibridnim režimima: iskustva i lekcije iz regiona” u organizaciji Socijaldemokratskog kluba i fondacije Fridrih Ebert na kojoj je govorio aktivista pokreta Ne davimo Beograd Stefan Tasić. Ostali panelisti su bili Nebojša Novaković (Demokratska stranka), Balázs Bárány (Internacionalni sekretar Mađarske socijalističke partije), Jovan Ličina (Stranka slobode i pravde), Kalinka Graber (Državna sekretarka za evropske poslove Severne Makedonije) i Miloš Kovačević (Socijaldemokratska stranka).

Osvrćući se na promene u regionu i sjajan rezultat platforme Možemo! na izborima u Zagrebu, Tasić je naveo da definitivno svedočimo pozitivnom trendu u regionu koji podrazumeva nova lica i nove drugačije politike kao odgovor na duboke strukturalne probleme društava u regionu. „Ne smemo zaboraviti da je rušenje autoritarnog režima proces i da je odličan rezultat naših prijatelja iz platforme Možemo! posledica velikog rada na terenu, direktne komunikacije sa građanima i aktivizma iz kojeg proizilaze konkretna rešenja za konkretne probleme građana. Upravo je Ne davimo Beograd uveo novu vrednost u politiku koja podrazumeva integrisanje građana u političke procese nasuprot politici otuđenoj od građana“, rekao je Tasić.

Tasić je naveo i „da se mogu izvući mnoge lekcije iz regiona po pitanju borbe protiv autoritarnih režima, ali da treba biti oprezan i imati u vidu različite kontekste, socijalne strukture kao i institucionalni inženjering među zemljama u regionu. Prošlogodišnji uspeh opozicije u Crnoj Gori nam ukazuje na snagu jasnog ideološko-programskog profilisanja i beskompromisne politike kao ključa promena“.

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.