Inicijativa Ne davimo Beograd, zajedno sa drugim žensklim organizacijama i pojedincima, prisustvuje ročištu u Osnovnom sudu u Kruševcu, u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke.

Ilustracija Jachim Marije Lukic

Više od godinu dana, od kada je podnela krivičnu prijavu za polno uznemiravanje  i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja, Marija vodi tešku bitku za pravdu. Osim Marije Lukić, krivičnu prijavu za isto delo podnelo je još šest žena, ali je su te prijave odbačene uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza. Iako je kao dokaz podnela više hiljada SMS poruka koje je dobijala od Jeličića tokom dve godine, Mariju svakodnevno trpi pokušaje da se njena prijava diskredituje. Do sada se suočavala sa pretnjama i uvredema u javnosti, zloupotrebljene su njene fotografije i lični podaci iz zdravstvenog kartona. Za svako zakazano ročište neizvesno je hoće li biti otkazano ili opsrtuirano ako se ipak dogodi.

Sa druge strane, podrška optuženom ide do te mere da mu je Skupština opštine Brus 27. juna ove godine vratila odbronički mandat. U takvim okolnostima jasno da Jutka ima ogromnu moć i da je (zlo)upotrebljava. Zbog pritiska na sud i sumnje da suđenje u Brusu može biti nezavisno i nepristrasno, Marijin advokat je tražio da suđenje bude izmešteno iz ove opštine. Vrhovni kasacioni sud odlučio je da suđenje bude izmešteno 50 kilometara dalje, u Kruševcu.

Danas je prvo ročište van Brusa, i mi ćemo biti tamo da joj pružimo podršku i da pokažemo da nije sama. Ni ona, ni bilo koja žena. Marija je danas simbol ženske borbe, hrabre i istrajne borbe za pravdu.

Pozivamo javnost da nam se pridruži i da na koji god način podrži Marijinu borbu, borbu svih nas!