Profesor Pravnog fakulteta i član Zeleno-levog fronta Svetislav Kostić kaže da Skupština “odavno nije teren koji vlast prepoznaje kao teren za razgovor”, da je SNS izvukao najgore iz stranke i poslao ih u parlament “zato što su cirkuzanti”, da je nova predsednica Ana Brnabić tamo po kazni, kao i da sada dolazi da bude šef cirkusa, jer je “prvi među SNS klovnovima”.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić 12 godina se temeljno trudio da obesmisli Skupštinu. Ovi tamo su cirkuzanti. Brnabić je tamo po kazni. Ne znam zašto bi bila kažnjena, ali ne postoji druga logika. Pokazala je da je jedino što je interesuje njen sopstveni interes… Ona je vršila jednu vrlo tešku funkciju i pokazala da je vrlo veran vojnik, a sada dolazi da bude šef cirkusa… Ona će biti kao i do sada izvršilac onog što joj se naloži s Andrićevog venca“, kaže Kostić u Novom danu na TV N1.

Navodi i da bi neko postao perjanica SNS, trebalo je da je nekada bio kritičar Vučića, a sada mu je zadatak da se u skupštini samoponižava kako bi se iskupio, navodeći kao primer Milenka Jovanova, Natašu Jovanović, Radoslava Milojičića Kenu, Aleksandra Martinovića.

Smatra da ulazimo u agresivniju fazu u društvu, „to je sada prirodni razvoj, u kome s jedne strane afere dovode do straha, i oni (vlast) znaju da će doći do neke odgovornosti, jer nijedna vlast nije trajala večno“.

„Posle 12 godina neprekidne vlasti dolazi do osionosti, bahatosti, koja spušta i opreznost, pa isplivavaju afere i dokazi“, navodi on, aludirajući na pisanje nedeljnika Radar o podršci navijačima Crvene zvezde iz državnog budžeta.

Naime, Radar je objavio transkript razgovora ministra finansija Siniše Malog i Nebojše Šurlana, tadašnjeg direktora Građevinske direkcije Srbije, a aktuelnog direktora Infrastruktura železnice, iz kog je jasno da država i zvanično, novcem iz budžeta, ali i skriveno, preko javnih preduzeća i ustanova čiji rad kontroliše, finansira ne samo sportske klubove već i navijačke grupe.

Na pitanje da li će ta afera imati neki rasplet, Kostić kaže da je skeptičan.

„Mi već godinama znamo za vrlo snažne veze između državnog vrha i navijačkih grupa, vidimo da su navijačke grupe vrlo uspešno pacifikovane i sprovode volju vlasti. U ovom slučaju, u Crvenoj zvezdi, navijači su dobili vrlo unosne poslove u oblasti građevinarstva. Ova vlast je navijačke grupe uzela pod svoje, to je plaćeno našim novcem, i povremeno daje na znanje da će navijačke grupe ili neki njihovi delovi biti njihove udarne falange. Zato nisam siguran da će objavljivanje ovakvih tekstova dovesti do nekog velikog potresa“, smatra on.

Kao još jedan pokazatelj da nam sledi povećana agresija u društvu navodi i to da „prvi put naše rukovodstvo nije u medenom mesecu ni sa Zapadom i sa Istokom, pa dolazi do određene paranoje, a to će rezultiurati i povećanom histerijom i povećnom agresijom“.

„Ako pogledate geopolitičku poziciju Srbije – to je Albanija 1950-ih, izolovana zemlja, otuđena od svih na kontinentu na kojem se nalazi, a prijatelje traži u dalekim svetovima. I to se nama prodaje kao genijalna politika našeg vođe, idemo ka enverhodžijanskom scenariju, to je prirodni razvoj ove vlasti“, ističe.

Upitan koja je uloga opozicije i šta ona može da učini u skupštini, ukazuje da je „opozicija u jednoj užasno teškoj poziciji, ne mogu da kažem da bi se ja ni bolje ni pametnije ponašao od opozicionih poslanika“.

„Trebalo bi da uzmu u obzir da Vučić nije doveo ove iz SNS da budu sagovornici, već da budu bukači… Time što je u parlamentu opozicija je pokazala da nisu idioti. Moj savet je da ne treba da pričaju sa svojim protivnicima, već da svoje govore usmere isključivo na građanstvo, treba da pričaju sa narodom“, poručuje.

Komentarišući predstojeće izbore u Beogradu, koji su najavljeni za 2. jun, navodi da činjenica da se opozicija izborila za taj datum, govori o tome da se vlast SNS uplašila.
biće gore

„Oni su shvatili negde da je ova opozicija spremna da se bije… Da ova vlast ima iole malo normalnosti i pristojnosti u sebi, ona bi rekla da za izbore za koje nemaju legitimitet, jer je opozicija osvojila više glasova, trebalo da sednu i razgovaraju sa opozicijom o datumu izbora“, kaže Kostić.

A na to da li će se do 2. juna promeniti izborni uslovi, ocenjuje da „da li će se nešto promeniti zavisi od toga da li će oni ozbiljno shvatiti pretnje, a to je da se izbori neće održati, ali ne u smislu bojkota, već ih neće biti. Posle ovako flagrantne krađe došlo je vreme da se neka pravila promene“.

Što se tiče međunarodne podrške, navodi da je opozicija pokazala da je spremna da se bori i na tom polju, da to ume da radi, „ali odlučujuće će biti ono što uradimo ovde, ta (međunarodna) podrška jeste važna, ali nije presudna.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.