Zbog ispisivanja grafita „MESTO ZLOČINA“ na ogradi gradilišta Beograda na vodi, sud je naložio privođenje aktiviste Ne davimo Beograd, Radomira Lazovića. Policija je juče ponovo pokucala na vrata onima koji su ukazivali na fantomsko rušenje u Hercegovačkoj ulici  koje se odigralo u izbornoj noći 25. aprila 2016 godine. Podsećamo da već skoro četiri godine policija i tužilaštvo ne uspevaju da pronađu i procesuiraju one koji su ovaj zločin organizovali i sproveli.  

Ovo je samo jedan od preko 30 prekršajnih postupaka koji se vode ili su vođeni protiv aktivista Ne davimo Beograd zbog organizacije protesta, ukazivanja na kršenja zakona, javnog delovanja i kritike vlasti. Država je do sada aktiviste inicijative kaznila sa preko 600 hiljada dinara.

Pored pravnog iznurivanja i progonjenja i za najsitnije prekršaje, aktivisti inicijative godinama su mete prisluškivanja, praćenja, pretnji i pritisaka koji dolaze kako od desničarskih ekstremista povezanih sa vladajućom partijom, tako i od strane visokih zvaničnika i narodnih poslanika Srpske napredne stranke.

Kao i svaki put i ovom prilikom smo se odazvali smo se pozivu suda i ukazali da stojimo iza svojih dela, i tražimo da nalogodavci i izvršitelji noćnog rušenja u Savamali budu procesuirani.

Detaljnije o pretnjama, pritiscima i napadima na aktiviste inicijative Ne davimo Beograd možete pročitati u tekstu “Zašto policija ne reaguje na pretnje aktivistima Ne davimo Beograd”