Поводом финансијских проблема у којима се нашла једна од фирми страног партнера у пројекту “Београд на води” Вјекослав Вуковић, активиста иницијативе Не давимо Београд је објаснио стварну улогу инвеститора. Уместо улагања милијарди, Ал Алaбар је послужио као маска за мутне послове и избегавање домаћих закона.


Проблеми у којима се налази Emaar Properties нису превише битни за само улагање у Србији јер је оно минимално. Према анализи уговора коју смо радили, страни инвеститор није у обавези да уложи више од 20 милиона евра у „Београд на води“, а предвиђена улагању су до 150 милиона. Нема никаквих милијарди, па према томе оне и не могу бити угрожене проблемима Emaar Properties. Додатно, њен власник Мохамед Алабар само је гарант посла у једној доста проблематичној шеми власништва, где на крају прави улагач новоотворена фирма сличног имена.

Улога страног инвестора није дакле да обезбеди средства, већ да послужи као одговарајући партнер у билатералном уговору између УАЕ и Србије, који је по снази изнад домаћег законодавства и дерегулише управљање Савским амфитеатром. Овај уговор заједно са леџ специалисом и два планска документа раније донесена, омогућава да екипа домаћих подобних инвеститора може да ради шта хоће на овом парчету земљишта Београда, без обавеза према прописима, нетранспарентно и користећи јавна средства.

Ради се о јако добро смишљеном механизму отимања земљишта и извлачења јавних средстава у коме екипа око Горана Весића, Синише Малог и Александра Вучића може да ради шта год жели на овом подручју, а Србија не само да се не пита о томе, већ смо се одрекли и могућности да то у будућности радимо јер је уговором предвиђено да не смемо доносити планове и законе на штету пројекта.

Подсетимо, Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ је због овог скандалозног уговора поднела Републичком јавном тужилаштву предлог за подношење тужбе ради утврђења ништавости уговора о заједничком улагању у пројекат „Београд на води“ са предлогом за одређивање привремене мере, а разлози за тужбу су, између осталог, ти да одредбе уговора не узимају у обзир стварни обим улагања у пројекат „Београд на води“, јер процене, али и вешто скривана документација, говоре да су улагања српске стране, вишеструко већа од улагања такозваног „инвеститора“, док је потенцијална зарада далеко мања. Такође, представници Владе Србије одузели су од града Београда део овлашћења и пренели их на привредно друштво „Београд на води“, супротно законима, а уговором су се обавезали да планове, којима се уређује изглед обале реке Саве, мењају онако како то стратешки партнер жели, неовлашћено искључујући право грађана на доношење одлука које се тичу њиховог окружења, као и мишљење струке.

Изјава Вјекослава Вуковића изашла је у дневном листу Данас, 19.јула 2018. године, у тексту “Вучићева екипа може шта год жели”:
https://www.danas.rs/drustvo/vuciceva-ekipa-moze-da-radi-sta-god-zeli/