Inicijativa Ne davimo Beograd juče je održala protestnu akciju u Bloku 63, zbog plana da se na toj lokaciji izgradi novi stambeno-komercijalni objekat. Tokom akcije parcela je ograđena kako bi se ukazalo na planirano uništavanje i poslednje zelene površine u ovom bloku, o kojoj komšije nisu dobile priliku da se izjasne.

Naime, Gradska uprava grada Beograda prodala je ovu zelenu površinu putem licitacije Građevinskoj direkciji Srbije, u aprilu prošle godine. Na površini od preko 8 000 m2, planirana je izgradnja objekta stambeno-komercijalne namene, visine preko 10 spratova. Sa planiranih 40 000 m2, novi objekat biće veličine jedne Beograđanke.

I ova prodaja uklapa se u mantru – gde god vidiš slobodno mesto, tu zgradu posadi!

I ova prodaja je još jedna potvrda potpunog isključivanja građana i lokalne zajednice iz procesa donošenja odluka o sopstvenom okruženju. Posledica je da će još jedna od retkih slobodnih zelenih površina duž ulice Jurija Gagarina biti popunjena, a to znači manje prostora za decu, više saobraćajnih gužvi, manje mesta u vrtićima, veće zagađenje i lošiji kvalitet života za sve!

Ovom prilikom je najavljeno novo okupljanje sledeće nedelje na istoj lokaciji kada će biti započeto prikupljanje potpisa za očuvanje ove poslednje livade.

Građani i građanke složno kažu: Stop betonizaciji Novog Beograda!