Иницијатива Не давимо Београд јуче је одржала протестну акцију у Блоку 63, због плана да се на тој локацији изгради нови стамбено-комерцијални објекат. Током акције парцела је ограђена како би се указало на планирано уништавање и последње зелене површине у овом блоку, о којој комшије нису добиле прилику да се изјасне.

Наиме, Градска управа града Београда продала је ову зелену површину путем лицитације Грађевинској дирекцији Србије, у априлу прошле године. На површини од преко 8 000 м2, планирана је изградња објекта стамбено-комерцијалне намене, висине преко 10 спратова. Са планираних 40 000 м2, нови објекат биће величине једне Београђанке.

И ова продаја уклапа се у мантру – где год видиш слободно место, ту зграду посади!

И ова продаја је још једна потврда потпуног искључивања грађана и локалне заједнице из процеса доношења одлука о сопственом окружењу. Последица је да ће још једна од ретких слободних зелених површина дуж улице Јурија Гагарина бити попуњена, а то значи мање простора за децу, више саобраћајних гужви, мање места у вртићима, веће загађење и лошији квалитет живота за све!

Овом приликом је најављено ново окупљање следеће недеље на истој локацији када ће бити започето прикупљање потписа за очување ове последње ливаде.

Грађани и грађанке сложно кажу: Стоп бетонизацији Новог Београда!