Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta izražava saučešće majci iz Sremske Mitrovice i ostatku porodice koji su zbog svirepog slučaja nesavesnog postupanja doktora i akušerskog nasilja ostali bez bebe. Ovih dana smo još jednom svedoci mnogih ličnih ispovesti o iskustvima akušerskog nasilja na društvenim mrežama velikog broja žena u Srbiji i ovim putem izražavamo saosećanje i solidarnost sa svakom ženom koja je bila izložena ovoj nehumanoj praksi.

Činjenica da je populaciona politika i podsticanje rađanja jedan od prioriteta Vlade republike Srbije, u direktnoj je kontradiktornosti sa činjenicom da veliki broj žena doživljava nasilje i višestruke traume na porođaju. Ženama su oduzeta prava odlučivanja na koji način žele da se porode i nakon porođaja nemaju adekvatnu podršku i zaštitu te se sve veći broj žena suočava sa problemima postporođajne depresije.

Zeleno-levi front zahteva da se umesto deklarativne podrške i pritiska na žene da rađaju, obezbede osnovni zdravstveni uslovi i pravo žena na siguran i bezbedan porođaj, kao i podršku u postporođajnom periodu.

Žene nisu inkubatori i zato ne pristajemo i ne ćutimo na nasilnički tretman porodilja u Srbiji! Pozivamo vas da se pridružite Protestu protiv akušerskog nasilja koji organizuje Ženska solidarnost ispred Ministarstva zdravlja, Nemanjina 22-26, danas u 16:30.

Pročitaj i ovo: