Jučerašnja pogibija dvadesetjednogodišnjeg radnika na gradilištu u Omladinskih brigada, posledica je nepoštovanja zaštite na radu i bahatog ignorisanja bezbednosti na radnom mestu od strane nadležnih organa.

Pored nebezbednih uslova za rad, nedovoljnih primanja, rada na crno i gušenja sindikalnog organizovanja, radnici i radnice se svakodnevno suočavaju sa ogromnim rizikom po sopstvene živote na radnom mestu, jer ne postoji kontrola obaveznih propisa, niti kazne za odgovorne.

“Radnici i radnice nisu fizički bezbedni na radnom mestu, kao što su rudnik Soko, gradilište Beograd na vodi, u Zemunu i na mnogim drugim mestima. Zeleno-levi front godinama ukazuje na ovaj problem, ali umesto da se konkretnim merama doprinese da naši radnici ne budu čak i smrtno ugroženi, Vlada se bavi kažnjavanjem onih koji na ovaj problem ukazuju”, kaže Natalija Stojmenović, narodna poslanica. “O tome koliko se propisi ne poštuju, najbolje svedoči činjenica da se broj poslodavaca koji su odgovarali po krivičnim prijavama inspekcije za rad, zbog ugrožavanja bezbednosti na radu prethodnih godina može izbrojati na prste jedne ruke. Bezbedna radna mesta garantujubudućnost, razvoj i normalan život za sve”, kaže Natalija Stojmenović, narodna poslanica.

Zaštita na radu je bazični minimum koji svaki poslodavac mora po zakonu da obezbedi. Država mora da vrši stalnu kontrolu gradilišta i drugih rizičnih radnih mesta, kako bi osigurala što bezbedniji rad svojim građanima. Takođe, moraju se procesuirati neodgovorni poslodavci koji veoma dobro zarađuju na radničkoj muci i saradnji sa režimom, ali im je zaštita na radu luksuz.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.