Иницијатива Не давимо Београд снажно подржава борбу грађана насеља Степа Степановић и осуђује намере здружених градских и републичких власти да простор на коме су планирани преко потребни јавни садржаји, искористи за повећање количине грађевинских парцела којима може да мешетари.

Насеље Степа Степановић је одличан пример како изгледа задати правац развоја Београда у коме нема места за стварне потребе људи, већ се решења силом намећу по жељи власти, скрнављењем прописа и директном обманом грађана.

 

Gde je Dom Zdravlja u Stepi?

 

Од самог формирања насеља Степа Степановић, удружени станари приморани су да на улици захтевају изградњу садржаја који су им били обећани приликом куповине станова. И не само да је изградња школа и вртића, дома здравља и обећаног мултифункционалног тржног центра била саставни део рекламе Грађевинске дирекције Србије и један од главних разлога због којих су се суграђани упустили у авантуру подизања кредита и куповину станова, већ је постојање ових садржаја неопходно за нормално функционисање живота у овом малом граду од 14000 станара.

Међутим, током протеклих година сасвим је постало јасно да су станари Степе преварени од стране и градских и републичких институција.

У школи и вртићу нема места за децу из насеља, уместо дома здравља отворена је амбуланта. Разлог је јасан – укидање садржаја за станаре, значи повећање количине грађевинских парцела којима власт може да мешетари.

Подсећамо да су удружени станари Степе Степановић своје насеље већ бранили и одбранили од изградње пумпе компаније НИС, као и да су пре 4 године већ зауставили изградњу цркве на парцели намењеној за изградњу дома здравља, односно мултифункционалног центра. Тек након реакције удружених станара, протеста и блокаде улица, надлежне институције признале су да црква за ту изградњу није имала нити један документ, што је само један од примера бахатости власти.

Док нам поручују да славимо Београд, град кранова, већ је у потпуности јасно да у Београду који се гради нема места за нас.