Inicijativa Ne davimo Beograd snažno podržava borbu građana naselja Stepa Stepanović i osuđuje namere združenih gradskih i republičkih vlasti da prostor na kome su planirani preko potrebni javni sadržaji, iskoristi za povećanje količine građevinskih parcela kojima može da mešetari.

Naselje Stepa Stepanović je odličan primer kako izgleda zadati pravac razvoja Beograda u kome nema mesta za stvarne potrebe ljudi, već se rešenja silom nameću po želji vlasti, skrnavljenjem propisa i direktnom obmanom građana.

 

Gde je Dom Zdravlja u Stepi?

 

Od samog formiranja naselja Stepa Stepanović, udruženi stanari primorani su da na ulici zahtevaju izgradnju sadržaja koji su im bili obećani prilikom kupovine stanova. I ne samo da je izgradnja škola i vrtića, doma zdravlja i obećanog multifunkcionalnog tržnog centra bila sastavni deo reklame Građevinske direkcije Srbije i jedan od glavnih razloga zbog kojih su se sugrađani upustili u avanturu podizanja kredita i kupovinu stanova, već je postojanje ovih sadržaja neophodno za normalno funkcionisanje života u ovom malom gradu od 14000 stanara.

Međutim, tokom proteklih godina sasvim je postalo jasno da su stanari Stepe prevareni od strane i gradskih i republičkih institucija.

U školi i vrtiću nema mesta za decu iz naselja, umesto doma zdravlja otvorena je ambulanta. Razlog je jasan – ukidanje sadržaja za stanare, znači povećanje količine građevinskih parcela kojima vlast može da mešetari.

Podsećamo da su udruženi stanari Stepe Stepanović svoje naselje već branili i odbranili od izgradnje pumpe kompanije NIS, kao i da su pre 4 godine već zaustavili izgradnju crkve na parceli namenjenoj za izgradnju doma zdravlja, odnosno multifunkcionalnog centra. Tek nakon reakcije udruženih stanara, protesta i blokade ulica, nadležne institucije priznale su da crkva za tu izgradnju nije imala niti jedan dokument, što je samo jedan od primera bahatosti vlasti.

Dok nam poručuju da slavimo Beograd, grad kranova, već je u potpunosti jasno da u Beogradu koji se gradi nema mesta za nas.