Referendum za nama je još jednom je pokazao u kojoj meri je kvalitetna kontrola izbora bitan preduslov nastupa na izborima. Referendumski proces pokazao se kao organizaciono i logističko rasulo i ogolio potpunu nespremnost i odsustvo želje vlasti da glasanje organizuje u skladu sa bazičnim standardima demokratskog izbornog procesa. Takođe se pokazalo i da manjak poznavanja procedura i obučenost članova biračkih odbora, otvara prostor za različite vidove manipulacije od strane režima i naposletku može voditi do one najekstremnije – izborne krađe.

Ukoliko kao politička organizacija nemate mogućnost zaštite glasova od strane autoritarnog režima, nemate šta tražiti na izborima. Ne davimo Beograd se već godinu dana priprema za kontrolu izbora u aprilu, radeći intenzivno na mobilizaciji i obuci kontrolora u Beogradu ali i van glavnog grada, s ciljem da spremno dočekamo predstojeće izbore. Već sada imamo više od 1300 kontrolora od kojih je dobar deo prošao obuku naših predavača.

Na konferenciji za medije pokreta Ne davimo Beograd poručeno: Spremamo 2.500 kontrolora, odbranićemo svaki glas

Na predstojećim izborima u aprilu, neizvesnost ishoda i politički ulog će biti veći u odnosu na tek održani referendum, te će samim tim i Vučićev režim još više prionuti svojim autoritarnim mehanizmima poput pritiska na birače, paralelnih spiskova, „bugarskih vozova“ i ostalim oblicima manipulacije tokom izbornog procesa. Naprednjačka mašinerija će biti u punom kapacitetu, ali od nas zavisi u kojoj meri ćemo uspeti da odbranimo naše pravo da slobodno biramo i odlučujemo u kakvoj državi želimo da živimo.

Biračko mesto će te aprilske nedelje biti početna stanica na putu ka demokratiji u Srbiji, a naši kontrolori, brana autoritarizmu i mafijaškom upravljanju našom Republikom. Gradimo tim koji će biti spreman da lupi po svakoj režimskoj ruci koja pokuša da ukrade glasove. Neophodno je da svi damo svoj doprinos, a uveren sam da ćemo biti spremni da pokrijemo svako biračko mesto i da sačuvamo svaki glas. Samo zajedno se možemo izboriti da od Beograda i Srbije napravimo dobro mesto za dobar život za sve.

Stefan Tasić, koordinator tima za kontrolu izbora Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.