Najnovijom prodajom 18 stanova u Bloku 72 i jednog stana u novoizgrađenom bloku kod “Belvila”, Grad Beograd nastavlja sa rasprodajom imovine i dodatno urušava stambeni fond u javnom vlasništvu. Smatramo da je neophodno da Grad Beograd preuzme deo odgovornosti za stanje u kom se nalazi celokupni stambeni fond, prestane sa rasprodajom javne stambene imovine i ponudi rešenja za smanjenje stambene nesigurnosti svojih građana, pogotovu u kriznim situacijama kao što je trenutna kriza izazvana pandemijom.

Podsećamo i da Grad Beograd još uvek nema usvojenu stambenu strategiju za narednih deset godina, iako je rok za donošenje takvog dokumenta istekao prošle godine. Pored nepostojanja ovakvog dokumenta, Grad nema nikakvu viziju kako stanovanje učiniti dostupnijim.

Inicijativa Ne davimo Beograd se u skladu sa svojim programom zalaže da se stvore uslovi za organizovan smeštaj najugroženijih, da je Grad dužan da zajedno sa građanima radi na smanjenju troškova održavanja zgrada, te da kroz različite mere osigura svakom siguran, priuštiv i adekvatan dom. Kako bi se smanjio jaz između cene stanovanja i prihoda po domaćinstvu, naša vizija budućnosti je u stvaranju različitih alternativa tržištu nekretnina koje je nedostupno velikoj većini stanovništva kroz mere povećavanja fonda stanova u javnom vlasništvu, podsticanje neprofitne zadružne stanogradnje i zalaganje za adekvatnu poresku politiku i ostale zakone i propise koji mogu da podstaknu smanjenje stambene nesigurnosti.

Kako bi povećali priuštivost i kvalitet stanovanja u dobrom gradu za sve, inicijativa Ne davimo Beograd ima plan da javna stambena politika Grada Beograda bude proaktivna, sistematična i koordinisana i da poseduje sopstveni budžet.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.