Najnovijom prodajom 18 stanova u Bloku 72 i jednog stana u novoizgrađenom bloku kod “Belvila”, Grad Beograd nastavlja sa rasprodajom imovine i dodatno urušava stambeni fond u javnom vlasništvu. Smatramo da je neophodno da Grad Beograd preuzme deo odgovornosti za stanje u kom se nalazi celokupni stambeni fond, prestane sa rasprodajom javne stambene imovine i ponudi rešenja za smanjenje stambene nesigurnosti svojih građana, pogotovu u kriznim situacijama kao što je trenutna kriza izazvana pandemijom.

Podsećamo i da Grad Beograd još uvek nema usvojenu stambenu strategiju za narednih deset godina, iako je rok za donošenje takvog dokumenta istekao prošle godine. Pored nepostojanja ovakvog dokumenta, Grad nema nikakvu viziju kako stanovanje učiniti dostupnijim.

Inicijativa Ne davimo Beograd se u skladu sa svojim programom zalaže da se stvore uslovi za organizovan smeštaj najugroženijih, da je Grad dužan da zajedno sa građanima radi na smanjenju troškova održavanja zgrada, te da kroz različite mere osigura svakom siguran, priuštiv i adekvatan dom. Kako bi se smanjio jaz između cene stanovanja i prihoda po domaćinstvu, naša vizija budućnosti je u stvaranju različitih alternativa tržištu nekretnina koje je nedostupno velikoj većini stanovništva kroz mere povećavanja fonda stanova u javnom vlasništvu, podsticanje neprofitne zadružne stanogradnje i zalaganje za adekvatnu poresku politiku i ostale zakone i propise koji mogu da podstaknu smanjenje stambene nesigurnosti.

Kako bi povećali priuštivost i kvalitet stanovanja u dobrom gradu za sve, inicijativa Ne davimo Beograd ima plan da javna stambena politika Grada Beograda bude proaktivna, sistematična i koordinisana i da poseduje sopstveni budžet.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...