Dragi sugrađani i sugrađanke,

Kako smo iz nekoliko izvora obavešteni, u toku je organizovana kampanja u kojoj se građani i građanke Srbije zaposleni u javnoj upravi i javnim preduzećima prisiljavaju, najčešće od svojih neposredno nadređenih, da idu na zakazani miting Srpske napredne stranke pod pretnjom da će u suprotnom izgubiti poslove i tako dovesti u pitanje egzistenciju svojih porodica. Svesni smo nezakonitosti i duboke nemoralnosti takvih postupaka kao i vašeg straha za egzistenciju i zbog toga vam se obraćamo sa našim savetima za postupanje ako se nađete u takvoj situaciji.

  1. Ukoliko ste u stalnom radnom odnosu, ne postoji zakonit način da dobijete otkaz ugovora o radu zbog neodlaska na miting. Takvo postupanje nije kršenje radne discipline. Slična obrazloženja služe samo kako bi vas zastrašila.
  2. Ukoliko, od svog nadređenog ili nekog trećeg lica, dobijete pismeni, SMS ili imejl nalog za odlazak na miting, molimo da nam to prosledite radi daljih eventualnih pravnih aktivnosti.
  3. Nikakve pravne aktivnosti koje vas na bilo koji način mogu ugroziti, nećemo preduzimati.
  4. Ukoliko ste u radnom odnosu na određeno vreme, obaveštavamo vas da svi nalozi nadređenih kojim vam stavljaju u izgled da po isteku ugovora sa vama neće zaključiti novi ugovor ukoliko ne odete na miting, predstavljaju krivično delo.
  5. Ukoliko je sa vama zaključen ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu ili imate drugi sličan oblik radnog angažovanja, a produžavanje tih ugovora se uslovljava vašim prisustvom političkom skupu, predlog je da sačuvate svaki i bilo kakav oblik pisane korespodencije sa pretpostavljenim koji vas na opisan način uslovljava ili ucenjuje.
  6. Ne možemo vam savetovati da se protiv takve ucene sami borite, shvatamo da od posla zavisi egzistencija vaše porodice. Vašu odluku razumemo. Želimo da znate da se borimo za zemlju u kojoj takvih ucena neće biti i u kojoj će takvi ucenjivači za svoja nedela odgovarati.
  7. Ukoliko, pak, odlučite da se borite, znajte da ćete imati svu našu besplatnu pravnu pomoć. Mi ćemo inicirati odgovarajuće postupke podnošenjem krivičnih prijava, tužbi i predstavki nadležnim organima, i zastupati vas u pokrenutim postupcima.
  8. Bez obzira kakva je vaša odluka, molimo vas da sa nama kontaktirate, naročito sa materijalnim dokazima o nalozima nadređenih (SMS, Viber i sl. poruke, mejlovi i dr.).  
  9. Takođe vas obaveštavamo da na dan mitinga možete iskoristiti svoja prava iz radnog odnosa, možete kod lekara po vašem izboru tražiti uverenje za bolovanje, uverenje za odsustvo za negu bolesnog člana uže porodice ili prosto iskoristiti deo godišnjeg odmora (neiskorišćeni deo iz prošle godine ili deo godišnjeg odmora koji vam pripada u ovoj kalendarskoj godini).

Pravni tim Zeleno-levog fronta – Ne davimo Beograd, [email protected]

Pročitaj i ovo: