Поводом изјаве директорке Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан са седиштем у Србији, Жужане Харгитај, да ће Србији и другим земљама Западног Балкана требало би скоро два века да достигну просечан ниво прихода у ЕУ, питамо се да ли би можда тај период био краћи када се фондови ове банке у нашој земљи не би користили за штетне пројекте као што је изградња спалионице на депонији у Винчи, скандалозна реконструкција Славије која уместо да је дала функционално решење за саобраћај, постаје музичка фонтана, прескупо козметичко шминкање 4 главна градска булевара које ће уместо да допринесе унапређењу саобраћаја, заправо додатно успорити јавни превоз.

На све ове проблеме, иницијатива Не давимо Београд већ је упозорила борд директора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) на састанцима који су одржани у Сарајеву од 7. до 9. маја, а сада понављамо да се фондови ове банке у Србији користе за пројекте од којих грађани не само да неће имати користи, већ ће они штетно утицати на буџет града Београда и Србије.

Учествујући на овим састанцима, Добрица Веселиновић из иницијативе Не давимо Београд указао је на проблеме у вези са потписаним уговором о јавно-приватном партнерству за депонију у Винчи, који је Град Београд потписао још 2017. године са приватним конзорцијумом Suez-Itochu, а којим се планира изградња спалионице отпада у Винчи и који ће грађане Београда коштати најмање 40 милиона евра годишње, док ће негативно утицати и на квалитет ваздуха. Такође савету директора указано је на проблеме који су постојали са жалбеном механизмом који је иницијатива покренула око реконструкције трга “Славија”, као и на потпуно погрешан пројекат “зелени булевар”, реконструкцију улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Душанове, који се противи свим принципима одрживог саобраћаја.

Иницијатива Не давимо Београд ће наставити да у сарадњи са партнерском мрежом “BankWatch CEE” прати све пројекте градских власти које финансира Европска банка за обнову и развој и указује на штетне резултате њиховог спровођења.