Današnji dan proslavljamo radno sa željom da na vrednostima antifašizma, solidarnosti, demokratičnosti i socijalne sigurnosti zajedno stvaramo društvo u kome sva naša deca mogu da se školuju, u kome imamo posao i za njega smo adekvatno plaćeni, u kome kada se razbolimo ima ko da nas leči, u kome kutura nije trošak, a stari i bolesni višak, u kome zakoni postoje da bi se poštovali, u kome imamo siguran krov nad glavom, u kome budućnošću naših gradova upravljamo mi, a ne podobni investitori.

Ilustracija: http://koracnikola.blogspot.com/

Ove godine nećemo organizovati uobičajeni koncert i obeležavanje Oslobođenja Beograda iz tehničkih razloga. U ovom trenutku posvećeni smo reorganizaciji i rekonceptualizaciji Inicijative kako bismo ujedinjeni sa sličnim pokretima iz Beograda i drugih gradova Srbije mogli još snažnije i organizovanije da nastavimo borbu za Naše gradove.

U prethodne četiri godine Inicijativa Ne davimo Beograd borila se za javni interes građana protestima, akcijama, sprečavanjem deložacija, učešćem na izborima, analizama strategija, ugovora ili novih zakona i propisa, tužbama i prijavama, razgovorima u mesnim zajednicama i na ulicama, krivičnim i prekršajnim prijavama, koncertima, izložbama… Svim dostupnim sredstvima zajedno smo stali u odbranu Beograda uprkos ogromnim pretnjama i pritiscima. U toj borbi, mnogo puta gubili smo od jačeg protivnika, ali i umeli da poljuljamo autaritarni režim iz korena. Kako bi u skorašnjoj budućnosti uspeli i da ga srušimo i kako bi umeli da sutra zajedno gradimo novu budućnost Srbije, danas, bogatiji za iskustva i greške četvorogodišnjeg otpora bahatim nasilnicima na vlasti, pravimo nove dogovore, tražimo nove saveznike, spremamo nove ideje i kujemo nove planove za nastavak borbe.

Sa ponosom gledamo na slavna i velika dela naših predaka koji su ginuli za slobode koje nam danas jedna drugačija vrsta okupatora polako oduzima i nadamo se da ćemo znati da te slobode ponovo osvajamo.

Smrt fašizmu! Za slobodan Beograd!