Данас је на позив иницијативе Не давимо Београд, на платоу испред Филозофског факултета, одржан скуп подршке „Срце за Давида – Београд уз Бањалуку“ поводом хапшења оца и мајке Давида Драгичевића, младића убијеног у Бањалуци, чију смрт владајуће структуре Републике Српске покушавају да заташкају.

Данас смо из Београда, али и из других градова региона поручили грађанима Бањалуке да нису сами, да њихова борба није узалудна и да се њихов крик за слободом и правдом далеко чује. Надамо се да ће их ове поруке подршке и солидарности охрабрити да се у што већем броју окупе на протесту који је најављен за вечерас у 18 часова на Тргу Крајина. Наше очи и срца окренути су ка њима.

Сцене хапшења родитеља Давида Драгичевића обишле су јуче регион и оставиле дубок осећај неправде код грађана и грађанки. Полицијска репресија према људима окупљеним на Тргу Крајине у Бањалуци и уклањање симбола ове борбе „Давидовог срца“ и статуе стиснуте песнице, очигледан је знак да су власти Републике Српске одлучиле да силом избришу незадовољство грађана. Трг Крајина и ови симболи скоро девет месеци били су место окупљања Бањалучана који су тражили правду за убијеног младића и исказивали подршку његовој породици.

Данас исказујемо солидарност са Бањалуком, али и са свим жртвама аутократских власти где год да оне на леђима обичних људи и на уштрб јавног интереса остварују своје интересе за моћи и профитом. Ово је суморна слика наше свакодневице коју једино солидарношћу и упорном борбом можемо променити.

Фотографије: Дамјан Добрила