Danas je održana četvrta redovna konferencija za medije predstavnika i predstavnica koalicije “Srbija protiv nasilja” u Republičkoj izbornoj komisija, na kojoj je iznet hitan zahtev za zakazivanje sednice Republičke izborne komisije.

Član RIK-a Tanasije Marinković pozvao je na konferenciji za novinare republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da izda “obavezno uputstvo o postupanju javnih tužioca u vezi sa krivičnim delima protiv izbornih prava”. “Svedoci smo da se izborno pravo krši u različitim fazama izbornog postupka”, izjavio je Marinković. „Zašto su sednice RIK-a u senci, mi jesmo članovi i zamenici članova RIK-a, okupljeni na predlog koalicije Srbija protiv nasilja, ali nemamo ovlašćenje da govorimo u ime RIK-a, to ima samo predsednik i ovlašćena lica. Ali, RIK ne obavlja svoju važnu ulogu, propisanom Zakonom u izboru narodnih poslanika, a to je da redovno obaveštava javnost o svim pitanjima koje su od značaja za poštovanje izbornih prava“, naveo je on.

„Do izbora je ostalo manje od nedelju dana, a da li je iko video bilo koji zvanični spot o obaveštavanju građana kako se ostvaruje izborno pravo. A svesni smo da se krši i to u različitim fazama izbornog procesa“, kazao je Marinković.

U vezi sa inicijativom koju su tražili, kaže da je ona upućena RIK-u. „Tražili smo da se RIK obrati republičkoj javnoj tužiteljki i da zatraži da izda obavezno uputstvo o postupanu javnih tužioca o krivičnim delima protiv izbornih prava. To je jako važno, jer nema jednakih i slobodnih izbora ukoliko se tužilaštvo ne uključi u postupak zaštite izbornog prava“, kaže Marinković. Prema njegovim rečima, svedoci smo da se to pravo krši u različitim fazama izbornog postupka.

„Videli smo da se falsifikuju potpisi podrške, videli smo da se ljudi preseljavaju iz jedne u drugu sredinu, da se sprovodi ‘Vučićmandering’, kako bi na lokalnim izborima uticalo na rezultate glasanja. Videli smo da se gube primedbe o nepravilnostima u radu biračkih odbora, problemi u vezi sa pozivima za glasanje. Sve su to razlozi koji izazivaju sumnju, te zahtevamo da tužiteljka izda obavezujuće uputstvo, da odredi lica u javnom tužilaštvima koji će biti kontakt osobe kada je u pitanju izborno pravo i da omogući pojednostavljeno podnošenje krivičnih prijava na dan glasanja, kao i da u saradnji s tužilaštvima, izda naloge za hapšenje, lica koja narušavaju red na biračkim mestima“, naglasio je Tanasković.

Sve su to, dodaje, nepravilnosti detektovane na ovim i u prošlim izbornim procesima.

„Nepostupanje tužilaštava u svim ovim očiglednim predmetima koji ukazuju na sumnju da se čine krivična dela, pokazuje pristrasnost tužilaštva. Mi članovi RIK okupljeni na predlog koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ pratimo rad RIK i rad lokalnih komisija i pravne radnje neće izostati ukoliko ovi državni organi ne budu radili na pravi način“, poručio je Marinković.

Prema rečima Vladimira Dragaša, takođe člana RIK, prostorije u kojima se glasa trebalo bi tako urediti da se onemogući da „ucenjena lica fotografišu kako su glasala“, kao dokaz koju su listu zaokružila na listiću.

Kako je naveo član RIK Vladimir Petrović, neophodno je obezbediti izborni materijal, zapisnik sa biračkog mesta i primedbe, da bi u originalu stigao u prostorije gde se prikuplja kao i njegovo adekvatno čuvanje. Na pitanje šta će se desiti ako stigne dojava da je postavljena bomba, Petrović je naveo da će opozicija insistirati da se, nakon što policija završi proveru, glasanje nastavi posle 20.00 časova, ma koliko vremena da bude potrebno da se nadoknadi izgubljeno vreme.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.