Danas se obeležava Međunarodni dan klimatskih promena, a Srbija ga i ove godine dočekuje nespremna. Obraćanje Aleksandra Vučića na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26, održanoj u Glazgovu, po ko zna koji put je potvrdilo da Srbija nema nikakvu politiku ka održivoj energetskoj budućnosti.

Pokret Ne davimo Beograd smatra da klimatske promene nisu stvar koju smemo da ignorišemo, za nas su one urgentni poziv na akciju, ukoliko želimo da smanjimo negativne posledice koje već osećamo.

Okolnosti su takve da je energetska tranzicija neizbežna, a pokret Ne davimo Beograd ima plan koji podrazumeva odlučno i hitno hvatanje u koštac sa ovim izazovima. Prelazak na niskougljeničnu ekonomiju je i našem interesu.

“Znamo da nam sledi postepeno gašenje termoelektrana, ukoliko zemlja želi da bude uključena u međunarodne tokove, a imamo i međunarodne obaveze i po Pariskom sporazumu i po Sporazumu o Enegetskoj zajednici da smanjujemo emisije CO2 i povećavamo udeo obnovljivih izvora energije. Na kraju krajeva, svedočimo klimatskim promenama, vidimo restrikcije vode u desetinama gradova u Srbiji, zagađenje vazduha u našim gradovima probija svetske rekorde.” – poručio je Dobrica Veselinović.

Za pokret Ne davimo Beograd ključ leži u diverzifikaciji izvora energije, u efikasnijim sistemima i optimizaciji i manjoj potrošnji. U budućnosti moramo više izolovati naše objekte, koristiti više energije iz sunca i vetra, iskoristiti geotermalnu energiju i biomasu kako bismo prešli sa proizvodnje energije iz uglja koji nas već skupo košta i prouzrokuje ogromne zdravstvene troškove.

Pokret Ne davimo Beograd zalaže se za pravednu energetsku tranziciju koja će obezbediti zdravu budućnost za naše društvo. U donošenje odluka o smeru tranzicije moraju biti uključeni i sindikati koji brane interese radnika u sektoru energetike, kao i lokalna zajednica koja trpi najveće posledice loših odluka. Pravedna energetska tranzicija se mora organizovati odozdo, kako bi uvažila interese najšireg broja ljudi.

Pročitaj i ovo:

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.