Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd danas su napravili protestnu akciju ispred zgrade Vlade Srbije i velikim banerom SOLIDARNOST, uputili poruke podrške radnicima i radnicama FIAT-a.

Pokret Ne davimo Beograd podržava zahteve radnika i smatra da je obezbeđivanje socijalnih prava i zaštite svakoga od njih najvažniji zadatak države. Igranjem sa sudbinama radnika FIAT-a, država je još jednom pokazala da donosi odluke u interesu stranih investitora, umesto da radi u interesu radnica i radnika, građana Republike Srbije. Kada je potpisivala novi ugovor, država se obavezala da će uložiti 49 miliona evra, ali je propustila da u ugovor uključi plan i socijalni program za radnike i radnice FIAT-a. Po svemu što znamo, ovaj ugovor će biti još jedan u nizu štetnih ugovora koje je vlast potpisala, a sve u ime politike dovođenja stranih investitora, a na teret radnika. Znamo koliko ćemo novca dati stranoj kompaniji, ali ne znamo koliko ćemo i da li ćemo uopšte išta zaraditi.

Odgovorna vlast ne bi dozvolila da se fabrika u Kragujevcu uopšte nađe u ovakvoj situaciji i novi ugovor ne bi čekala ovoliko dugo da potpiše novi ugovor. Podsećamo, prvi ugovor sa FIAT-om je potpisan 2008. godine na 10 godina. Javnost nikada nije saznala šta u ugovoru stoji. Za sada, javnost nije saznala ni šta stoji u novom ugovoru, koji je potpisan u maju ove godine, prema kome bi država trebalo da izdvoji 49 miliona evra za proizvodnju novog modela električnog automobila u Kragujevcu.

Pokret Ne davimo beograd smatra da su zahtevi radnika i radnica opravdani i da bi država morala da obezbedi njihovo ispunjenje.

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.