U skupštinskoj proceduri uskoro će se naći set novih provosudnih zakona kojima se olakšava Srpskoj naprednoj stranci da kontroliše sudove i tužilaštva, a Zeleno-levi poslanički klub, Ne davimo Beograd suprotstaviće se njihovom donošenju u Narodnoj skupštini.

Nacrti pravosudnih zakona omogućavaju vladajućem režimu da utiče na pravosuđe i kontroliše i disciplinuje sudije. Budućim izborom tzv. istaknutih pravnika u Visoki savet sudstva, zadržavanjem široke kontrole Ministarstva pravde u oblasti sudske prakse i ozakonjenjem mehanizama za disciplinovanje neposlušnih sudija i tužilaca pod plaštom zabrane političkog delovanja.

“Postupak izbora tzv. istaknutih pravnika u pravosudne savete, koji će birati i razrešavati sudije i tužioce, omogućava se postavljanje politički podobnih kandidata. U odsustvu dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini te istaknute pravnike praktično će birati predsednik Narodne skupštine, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana. Istaknuti pravnici imaće presudnu ulogu u održavanju kvoruma za rad Visokog saveta sudstva, a samim tim i u odlučivanju o izboru i razrešavanju sudija i predsednika sudova ili njihovom premeštaju iz jednog u drugi sud,” rekla je prof. r Jelena Jerinić, narodna poslanica Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd

“Konkurs za izbor istaknutih pravnika izgledaće ovako: prvo će odbor za pravosuđe kojim predsedava Vladimir Đukanović, advokat osobe optužene da je organizovao plantažu marihuane u Jovanjici, da probere i preporuči osam kandidata. Pošto je verovatno da za njihov izbor neće postojati dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, odlučivaće petočlana komisija u kojoj većinu imaju Vladimir Orlić, glavni u isključivanju mikrofona opoziciji, Zagorka Dolovac, glavna u ćutanju o kriminalu u Srbiji, i Zoran Pašalić, Zaštitnik građana po kom policija nije prebijala demonstrante za vreme protesta 2020. godine,” dodala je Jerinić.

Ministarstvo pravde zadržava široku kontrolu u oblasti sudske uprave, čime će ograničiti budžetsku i kadrovsku autonomijom pravosuđa. Dodatno, biće moguće disciplinovanje neposlušnih sudija. To u praksi znači da će pod izgovorom zabrane političkog delovanja sudija, po već oprobanom receptu, biti sankcionisane sudije koje budu javno izrazile sopstveno mišljenje o važnim društvenim pitanjima.

Ne davimo Beograd od početka ovog procesa ukazuje da je pod izgovorom približavanja Evropskoj uniji i reforme pravosuđa, izmenom Ustava omogućeno vladajućim strankama da nastave da kontrolišu pravosuđe. Vladajuća većina nema nameru da prekine sa kontrolom pravosuđa, jer bi time naškodili sopstvenim interesima, a to je i pokazala time što je pred sam kraj prošle godine, po starim zakonima izabrala nove sudije, praktično na stalni mandat, kao i predsednike desetine sudova, suprotno Ustavu i ustavnom zakonu.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.