Srpska napredna stranka pokušava da spreči održavanje tribine o zagađenju vazduha i promociju knjige “Vazduh kao javno dobro”. Tribina je planirana u sklopu promocije Zeleno-levog fronta, partije koju Ne davimo Beograd pokreće zajedno sa lokalnim grupama širom Srbije, a našim lokalnim partnerima GG Naš izbor, već drugi put se pod očigledno izmišljenim izgovorima otkazuje prostor. Ovaj put samo jedan dan pre događaja.

Prvo je „Garni hotel Filia“, u Novoj Pazovi, otkazao uslugu korišćenja sale i smeštaja za učesnike širom Vojvodine koji dolaze na ovaj regionalni skup, da bi samo dan pred održavanje događaja to učinio i hotel iz Novih Banovaca „Novella Uno“.

Javni prostori, ali očigledno i privatni, kao što su hoteli i ugostiteljski objekti u manjim gradovima i opštinama suočavaju se sa pritiscima Srpske napredne stranke i vladajućeg režima da ne izdaju prostore i ne pruže usluge smeštaja ukoliko se radi o aktivnostima i javnim događajima koje organizuju opozicioni politički pokreti i stranke.

“Ovakva praksa sabotiranja opozicionih događaja nije nova već traje godinama. One se poklapa i sa stalnim pokušajima Srpske napredne stranke da kontroliše medije, spreči pojavljivanje na televizijama ili u novinama bilo predstavnika opozicije, bilo osetljivih tema za vlast. Tako je i u Narodnoj skupštini gde se brojnim kršenjima poslovnika smanjuje vreme za diskusiju opozicionim poslanicima, gasi mikrofon, sabotiraju ljudi dok govore i generalno na sve načine pokušavaju da spreče da se čuje drugačije mišljenje” – rekao je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd i poručio da je ovakav strah od jedne obične tribine upravo pokazatelj da smo na dobrom putu i da se Srbija budi.

Predsednik GG Naš Izbor iz Nove Pazove, Milan Turanjanin poručio je da se od tribine ne odustaje. „Uprkos tome što vlast želi da spreči održavanje tribine, mi ćemo je održati u privatnom prostoru naših aktivista. Ne odustajemo od naših gradova i naše zemlje. Ne radi se tu o nama ili našem pojedinačnom interesu, nego o tome da danas 15 hiljada građana u Srbije godišnje umre od zagađenja vazduha, a da trećina Srbije nema ispravnu vodu za piće. U Vojvodini više od dve trećine. Vazduh nas ubija, zemlja nam je zatrpana deponijama, a vodoizvorišta su nam, zbog kriminalnog režima, postala gradilišta. To moramo da promenimo.“

Na promociji knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“ govoriće autor knjige Predrag Momčilović, Radomir Lazović, narodni poslanik i šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd i domaćin tribine Milan Turanjanin.

Pročitaj i ovo: