Nekoliko stotina građana okupilo se na protestu ispred zgrade opštine Novi Beograd, tražeći da opozicione stranke dobiju uvid u zapisnike sa proteklih izbora, kao i otvaranje samih džakova.

Svi oni traže uvid u zapisnike sa biračkih mesta u Novom Beogradu jer smatraju da je došlo do prepravljanja zapisnika na određenim mestima i da su rezultati falsifikovani u noći nakon glasanja.

Dodatno, oni traže otvaranje samih džakova, kako bi utvrdili pravo stanje stvari, jer su uvereni da se ne poklapa ono što je u džakovima i zapisniku.

„Izašli smo na ove izbore da bismo odbranili decembarsku pobedu. Velika većina naših sugrađana je glasala da se to odbrani. I mi ćemo je i dalje braniti. Marifetluci SNS ništa nisu uspeli da urade. Sloboda građana Novog Beograda nije ubijena, mi smo i dalje tu i izborićemo se za svoje. Svi smo saglasni da je izborni proces nelegitiman, kao i vlast koja iz njega protekne. Kupovati glasove, dovoditi ljude da glasaju za komšije, i na kraju menajti zapisnike je nedopustivo“, rekao je Zdravko Janković, ispred koalicije Biramo.

Njihovi predstavnici u lokalnoj izbornoj komisiji uložili su prigovor, kazao je.

„Tražimo da se ustanovi tačna volja građana. Prebrojaćemo svaki listić i tražimo da nam to obezbede što pre. Kratki su rokovi i imamo jako malo vremena da pregledamo skoro 100.000 biračkog materajala. Oni namerno odugovlače proces i zato tražimo da nam to omoguće odmah“, rekao je Janković.

Po statistici, „Biramo“ i „Kreni-promeni“ imaju vlast u Novom Beogradu, dodao je.

„Primetili ste da je u poslednje vreme postala popularna Ruska stranka. Ona nema veze sa našim komšijama Rusima. Oni glasaju u Ruskoj školi i samo tri odsto glasa za Putina, jer su od njega pobegli. Ona pravi problem ljudima u Nišu, a i nama ovde probleme. Njima je status manjinske stranke dodelila lokalna izborna komisija 11. maja. U tom trenu izbornu komisiju činili su samo predstavnici SNS. I njima neka je na čast“, naveo je.

Prema popisu iz 2022. godine, dodao je, u celom Novom Beogradu živi 1070. Rusa, uključujući i one koji su maloletni.

„Za tzv. Rusku stranku glasalo je 1.700 ljudi. Odakle još tih 700? I kakve veze oni imaju sa Rusima – kada pogledate njihovu listu, samo jedno ime zvuči rusko? Nećemo dozvoliti takve fantome, oni nemaju ovde šta da traže“, rekao je Janković.

On je pozvao okupljene da prošetaju do kružnog toka i time ukažu na ovaj problem.

„Novi Beograd neće pasti. Borba traje“, zaključio je.

Saobraćajna policija reagovala, vozači pozdravljali građane

Kako javlja novinar N1, kada su građani krenuli u protestnu šetnju, saobraćajna policija je odmah reagovala i zaustavila saobraćaj.

Ovaj put, dodaje, blokada nije izazvala nervozu, vozači su pozdravljali i trubili svojim sugrađanima u znak podrške.

Nakon nekoliko minuta, Janković je pozvao ljude da se sklone sa ulice i oslobode saobraćaj, dodavši da će o novim akcijama biti obavešteni.

Podsetimo, u Nišu je GIK odbila slične zahteve opozicije, ostaje da se vidi kako će postupiti opštinska izborna komisija Novog Beograda.

Prema podacima opštinske izborne komisije, u Novom Beogradu SNS je osvojila 25 mandata i može sama da formira vlast, do su Kreni-promeni 1dobili 4 mandata, a „Biramo Novi Beograd“ devet.

Tu je i sad već „čuvena“ Ruska stranka koja će dobiti jedan mandat, jer kao manjinska stranka ne mora da pređe cenzus od tri odsto.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.