Predstavnici Inicijative Ne Davimo Beograd danas su u razgovoru sa građanima ukazali na loša saobraćajna rešenja i propuste nastale preuređenjem trga i izgradnjom fontane na Slaviji. Patkomobil je u vožnji oko kružnog toka i sam iskusio ove nedostatke, a predstavnici inicijative izmerili su da je vreme potrebno za obilazak Slavije preko 11 minuta, i na taj način ukazali smo da je ovo rešenje loše i za pešački i za sve druge vidove saobraćaja.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da izgradnja fontane na Slaviji predstavlja bolan primer neodgovornog trošenja javnih sredstava. Umesto adekvatno izvedene rekonstrukcije, vozači su dobili fontanu koja ih remeti, a pešaci su izgubili pešačke prelaze. Inicijativa ukazuje da je hitno potrebno promeniti prioritete: nije nam potrebna izgradnja nepotrebnih i šljaštećih objekata dok se zanemaruje opštije funkcionisanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji gradskog okruga.

Loša saobraćajna rešenja, poput pomeranja pešačkih prelaza i besmisleno ocrtanih biciklističkih staza koje se naglo prekidaju, pokazuju da predsatvnici vlasti pokušavaju kozmetičkim promenama da održe svoj imidž. Zbog sumnjivih prioriteta oni žrtvuju fizičku bezbednost pešaka i funkcionalnost Slavije, a u toku izvođenja radova menjaju planove što dovodi do nezgrapno izvedene rekonstrukcije.

Inicijativa će nastaviti da se zalaže za obezbeđivanje uslova u kojima je moguće kroz adekvatan društveni dijalog usmeriti dalji razvoj Slavije i drugih bitnih saobraćajnica u svrhu poboljšanja kvaliteta svih građana koji kroz Slaviju prolaze. Promena dolazi kada javni uvidi nisu puka formalnost, i kada se prilikom planiranja radi kako sa stručnjacima, tako i sa građanima van struke. Značajan korak u tom smeru predstavljaju izbori u nedelju, kada pozivamo sve ljude da udružimo glasove i smenimo ovu vlast.