Представници Иницијативе Не Давимо Београд данас су у разговору са грађанима указали на лоша саобраћајна решења и пропусте настале преуређењем трга и изградњом фонтане на Славији. Паткомобил је у вожњи око кружног тока и сам искусио ове недостатке, а представници иницијативе измерили су да је време потребно за обилазак Славије преко 11 минута, и на тај начин указали смо да је ово решење лоше и за пешачки и за све друге видове саобраћаја.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да изградња фонтане на Славији представља болан пример неодговорног трошења јавних средстава. Уместо адекватно изведене реконструкције, возачи су добили фонтану која их ремети, а пешаци су изгубили пешачке прелазе. Иницијатива указује да је хитно потребно променити приоритете: није нам потребна изградња непотребних и шљаштећих објеката док се занемарује општије функционисање саобраћајне инфраструктуре на територији градског округа.

Лоша саобраћајна решења, попут померања пешачких прелаза и бесмислено оцртаних бициклистичких стаза које се нагло прекидају, показују да предсатвници власти покушавају козметичким променама да одрже свој имиџ. Због сумњивих приоритета они жртвују физичку безбедност пешака и функционалност Славије, а у току извођења радова мењају планове што доводи до незграпно изведене реконструкције.

Иницијатива ће наставити да се залаже за обезбеђивање услова у којима је могуће кроз адекватан друштвени дијалог усмерити даљи развој Славије и других битних саобраћајница у сврху побољшања квалитета свих грађана који кроз Славију пролазе. Промена долази када јавни увиди нису пука формалност, и када се приликом планирања ради како са стручњацима, тако и са грађанима ван струке. Значајан корак у том смеру представљају избори у недељу, када позивамо све људе да удружимо гласове и сменимо ову власт.