Zeleno-levi front upozorava javnost Beograda i Srbije da najviši organi ove zemlje nameravaju da nastave sa svojim planom protivzakonitog oduzimanja grada Beograđanima i Beograđankama.

U susret obeležavanju 76. godišnjice od osnivanja Novog Beograda, Vlada Srbije je donela odluku da po ukusu i za finansijsku dobit privatnih investitora izmeni lice ne samo Novog Beograda, izgrađenog na principima suprotnim današnjem investitorskom urbanizmu, već i delove Čukarice, kao i delove Savskog venca i Starog grada.

Zloupotrebljavajući Prostorni plan područja posebne namene, koji se primenjuje samo za izgradnju strateški važnih objekata, najviši organi ove zemlje planiraju proširivanje zone Beograda na vodi za zapanjujućih 327 hektara i stvaranje privatne stambene zone koja narušava Generalni urbanistički plan, ne obazire se na uništavanje preostalih zelenih površina u gradskom jezgru, ignoriše volju svojih građana, preporuke i upozorenja arhitektonske i urbanističke struke i ignoriše zakone.

Skrećemo pažnju javnosti da će se na ovaj način obezbediti skoro dvostruko veća površina zemljišta za gradnju privatizovanjem zemljišta u javnoj svojini. Građani i građanke više neće imati slobodan pristup priobalju, odnosno javnim prostorima Beograda, koji postaju prostori komercijalnih sadržaja, a ne parkovi, trgovi i obale na kojima građanke i građani mogu besplatno uživati u svom gradu.

Ovaj udar na kvalitet života sa nesamerljivim posledicama odnosi se i na urušavanje ekoloških potencijala grada, s obzirom na to da se prekomernom gradnjom stvaraju toplotna ostrva, odnosno povećanje temperature u centru grada čemu svi koji u ovom gradu žive mogu posvedočiti.

Podsećamo da je projekat Belgrade Waterfront od samog početka pratila netransparetnost i koruptivne aktivnostii koje su kulminirale rušenjem u Hercegovačkoj 2016. godine. Sve vezano za ovaj projekat je demonstracija sile i političko-ekonomskih ciljeva ovog režima koji građane i građanke ove zemlje doživljava samo kao prepreke na putu za ostvarenje svojih privatnih interesa.

Zeleno- levi front, nastao na borbi za očuvanje beogradskog priobalja iz pokreta Ne davimo Beograd, kao i do sada – ostaje na prvoj liniji odbrane našeg grada od privatnog i koruptivnog interesa.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.