Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da su selektivni spiskovi i zahtev za vanredno prikupljanje informacija od strane Uprave za sprečavanje pranja novca i Ministarstva finansija nedopustiv pritisak na civilno društvo, nezavisne medije i pojedince koji su targetirani ovim potezom. Kada znamo da je na čelu Ministarstva finansija doktor za pranje novca, Siniša Mali, čije pronevere su upravo otkrili ljudi koji su na ovom spisku, jasno je da je u pitanju zloupotreba državnih organa i pokušaja uticaja na nezavisan rad organizacija, medija i individua sa famoznog spiska.

Posebno brine činjenica što se državna institucija poziva na član zakona koji se odnosi na sve one za koje se sumnja da su umešani u finansiranje terorizma. Usled ovakve zloupotrebe institucija, koje umestoda se bore protiv korupcije u svojim redovima, za koju postoje brojni očigledni dokazi, jasno je da Srbija nezadrživo ide u diktaturu za šta će posledice biti nesagledive. Mnogo puta do sada smo ukazivali na brojna kršenja zakona i propisa, između ostalog i od strane bivšeg gradonačelnika Beograda, sada ministra finansija te ovakve pokušaje pritiska smatramo osvetom i kaznom za sve koji su bili na strani istine i pravde u tim slučajevima.

Inicijativa Ne davimo Beograd će ostati dosledna u borbi za slobodnu i solidarnu Srbiju i nudi svu moguću pomoć i podršku organizacijama, medijima i pojedincima sa spiska, koji je napravila kriminalna politička elita. Pozivamo sve organizacije, medije i pojedince sa spiska, kao i brojne druge koji su ih podržali da ne odustaju od korišćenja svih mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, kako bi ovaj nezakonit čin bio sprečen, a odgovorni odgovarali.

Pročitaj i ovo:

Ukinimo BusPlus: Apexu istekao ugovor

Nakon što je firmi Apex Solution Technology istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza BusPlus, inicijativa Ne davimo Beograd poziva grad da odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada.