Pokret Ne davimo Beograd zahteva da se pri izvođenju svih gradskih radova poštuje set mera za uređenje gradilišta koji smo izradili upravo kako građani ne bi imali ozbiljne posledice.  

Ukratko, ove mere podrazumevaju pravovremeno i precizno infomisanje građana o rokovima i njihovo striktno poštovanje, kao i obaveštavanje o isključenjima vode, struje, interneta, zatim o promenama linija gradskog prevoza i svim drugim relevantnim informacijama. Mere podrazumevaju i bolju organizaciju gradilišta kako bi se obezbedili adekvatni prilazi važnim mestima kao što su vrtići, apoteke, prodavnice i slično. Važno je obezbediti i alternativnu rasvetu, kao i privremeni javni prevoz i učiniti sve da ljudi mogu sa što manje smetnji da obavljaju život. Takođe, mere predviđaju i pravnu zaštitu za one koji pretrpe nesreće i apsolutno poštovanje zakonskih ograničenja za rad noću.

Set mera za bolje uređenje gradskih gradilišta:

1. Bolje infomisanje građana 

– Zahtevamo da precizno znamo početak i kraj radova na svakoj od deonica, a ne da se gradilišta otvaraju pre najavljenog početka, da radovi očigledno stoje i da se rokovi probijaju.

– Zahtevamo da budemo obavešteni o svakom planiranom isključenju struje, vode ili interneta koje traje duže od 2 sata kako bismo mogli svoje obaveze i život da planiramo.

– Zahtevamo informacije o privremenim promenama trase javnog saobraćaja, o mogućnosti povlašćenog parkiranja vozila stanara kojima je zbog radova onemogućeno parkiranje u garažu ili parking stambene zgrade, kao i informacije vlasnicima / zakupcima poslovnog prostora o mogućnostima alternativnih prilaza vozila za dostavu robe.

– Zahtevamo obaveštenje o izmeštanju kontejnera za odlaganje đubreta

– Takođe, zahtevamo da se građani obaveste kako će tačno izgledati ulice kada budu završene, umesto što nam se prikazuje jedna te ista ulepšana i našminkana foto montaža.

– Zahtevamo uslužni kontakt telefon na kome ćemo u svakome trenutku moći da se obavestimo o ovim informacijama

2. Bolju organizaciju gradilišta 

– Zahtevamo više bezbednog prostora za kretanje trotoarom u toku izvođenja radova kako bi prolaz mogli imati i građani sa posebnim potrebama, majke sa dečjim kolicima i stara lica.

– Zahtevamo ostavljanje više prolaza za prelazak stanara na drugu stranu ulice. Građanima se mora obezbediti bezbedna pešačka zona za prelazak ulice, kako se ne bi izlagali opasnosti od neravnog terena i gradjevinskih mašina.

– Zahtevamo da gradilišna ograda ne sme da blokira prelazak ulice u dužini većoj od 250m. Kretanje gradjana mora se ograničavati u najmanjoj mogućoj meri i u što kraćem vremenskom periodu.

– Zahtevamo da se omogući prelaz na svakoj raskrsnici u periodu nakon radnog vremena i kada se ne izvode radovi kako bi se što više poboljšala mogućnost kretanja kroz gradilište.

– Zahtevamo montiranje alternativne rasvete na mestima gde je ulična rasveta morala biti demontirana kako bi se gradjanima omogućilo bezbedno kretanje u noćnim satima.

– Zahtevamo obezbeđivanje privremenih linija gradskog prevoza ukoliko su postojeće u prekidu ili ukoliko su previše udaljene od trase prethodnih.

– Zahtevamo poštovanje zakonskih ograničenja za izvođenje radova tokom noći i stvaranja nepodnošljive buke.

3. Pravnu pomoć i nadoknadu štete 

– Zahtevamo da se građanima koji su pretrpeli povrede i štetu omogući besplatna pravna pomoć kako bi bili upoznati sa svojim mogućnostima i nadoknadili štetu koju su pretrpeli usled slabo organizovanog gradilišta.

Ispunjavanjem ovih zahteva olakšale bi se posledice koje po život stanara ostavljaju ovako loše organizovni radovi.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.