Pokret Ne davimo Beograd osuđuje izjave Aleksandra Šapića koji vređa građane lošijeg materijalnog statusa, nazivajući nisku naplatu karata GSP-a sramotnom. Nisu građani krivi što je cena karte za javni prevoz visoka i što nemaju dovoljno novca da je plate. Podsećamo da su cene karata u Beogradu među najvećima u Evropi, kada se uporede sa prosečnom platom građana.

“Građani ne izbegavaju plaćanje karte iz besa, već zato što su osiromašeni i gradonačelnik bi to trebalo da zna, ali je očigledno izgubio kontakt sa realnošću i problemima sugrađana. Pitam se kada se on poslednji put vozio autobusom. S obzirom na primanja koja ima većina građana cena javnog prevoza je jako skupa.” – izjavio je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj pokreta Ne davimo Beograd.

Na naplatu karata utiču i činjenice da je ona predata privatnom preduzeću, kao i da su mnoge linije u rukama privatnih prevoznika. Takođe, da se ovim javnim preduzećem upravlja domaćinski, a ne da služi za izvlačenje javnog novca u privatne i partijske džepove, građani bi bili spremniji da plate kartu jer bi znali da ulažu u nešto svoje.

Pokret Ne davimo Beograd predlaže i da se uvede besplatan javni prevoz ugroženim društvenim grupama, srednjoškolcima, studentima i penzionerima.

Naplata karata nije najvažniji problem GSP-a, a kako bi se ovo javno preduzeće vratilo na noge, pokret Ne davimo Beograd predlaže:

Uplatu novca za prevoz direktno od poslodavaca ka gradskom budžetu, namenjeno za funkcionisanje gradskog prevoza

Vraćanje naplate karata i poslova redovnog održavanja vozila GSP-u da bi se postigle uštede

Vraćanje linija GSP-u koje su prethodnih godina predate privatnim prevoznicima

Podizanje nivoa zaštite radnih prava i sigurnosti zaposlenja svih radnika i radnica u sistemu javnog gradskog prevoza, bilo da rade u GSP-u ili kod privatnih prevoznika.

Povećanje broja vozila javnog prevoza na ulicama i veći broj linija koje povezuju periferiju i centar grada

Podsećamo da se vozilima javnog prevoza obavi 50 % putovanja u prestonici, i da je dobar javni prevoz jedan od vidova borbe protiv gradskih gužvi.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Vreme: Svi prikrivaju istinu o krvoproliću u Banjskoj

“Apsolutno mislim da svi učestvuju u tome da se ništa ne sazna, od kriminalnih struktura do države Srbije. Čak je nejasno, ako je došlo do pregovora između srpskih i kosovskih vlasti o puštanju ovih ljudi, mislim da pobegnu iz tog okruženja, znači da u tome učestvuju i kosovske vlasti”, kaže za “Vreme” Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta.