Iako je odluka o podeli sportskih vaučera u svakom smislu neefikasna i populistička mera, koju je Ne davimo Beograd osporio i na sednici gradske skupštine, gradonačelnik je odlučio da potroši dodatnih 1.5 miliona evra na nju i tako pokuša da prikrije nesposobnost da se nosi sa gorućim krizama koje pogađaju grad.

“Umesto vaučera, Beograd je mogao da sagradi 15 savremenih vrtića, ili kupi nekoliko kompozicija Bg voza čime bismo mogli da rešimo problem saobraćaja od Pazove do Pančeva. Za 16.5 miliona evra, koliko je do sada potrošeno na vaučere, moglo se zameniti 20.000 individualnih ložišta, što čini 10% svih individualnih ložišta na teritoriji grada Beograda, i tako smanji zagađenje vazduha. Ako je ovo sve bilo suviše komplikovano, moglo se svakom domaćinstvu u Beogradu obezbediti po dve štedljive sijalice i time uštedeti preko 200 kilovata struje za samo za jednu godinu, što predstavlja samo nešto manji iznos od vaučera, a da se paralelno smanji zagađenje vazduha i proizvodnja struje koja dominantno dolazi iz uglja” rekao je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd i dodao da je jasno da vlast ne brine o potrebama građana, već samo o svojim interesima.

Ova odluka ukazuje i na korupciju, jer je netransparentno na koji način su birane kompanije kod kojih je moguće unovčiti vaučer, kao i kako su formirane baze roditelja kojima će biti podeljeni vaučeri.

“Nejasno je na koji način je odlučeno da se dodeli vaučer u tom iznosu i to jednakom za sve bez obzira na platežnu moć roditelja, a sad imamo situaciju da se vaučeri doštampavaju, a ne znamo za koga i na koji način? Mi smo bili protiv ove odluke, jer je taj novac morao biti uložen u hitno rešavanje kriza sa kojima se suočavamo kao što su zagađenje vazduha, saobraćajni kolaps i stambenu krizu”, izjavio je Veselinović.

Jasno je da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nema znanja niti volje da rešava goruće probleme pa mora da primenjuje populističke mere kako bi sprečio pad rejtinga svoje nove stranke i razbacuje novac građana i građanki Beograda na uvozne patike.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.