JKP „Beogradske elektrane” potvrdilo je da Grad nije ni tražio, ni dobio saglasnost da otkopa i ošteti kanal za toplovod na Savkom nasipu, a u odgovoru se navodi i da ugrožavanje ovog toplovoda drugim radovima nije dozvoljeno. Upravo su ovaj kanal oštetili radnici JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” u nelegalnom pokušaju da provuku cevi za vodu kroz nasip. Dakle, Šapićevi projektanti su naložili jednom gradskom komunalnom preduzeću da radovima nanesu štetu drugom komunalnom preduzeću.

Uprkos pokušajima gradonačelnika Šapića i gradskog urbaniste Stojčića da ubede građane kako su se radovi na Savskom keju sprovodili po svim propisima i uz sve dozvole, nove činjenice i saznanja ih neumoljivo demantuju. JKP „Beogradske elektrane” je u svom odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja potvrdilo da Grad nije ni tražio ni dobio saglasnost da se sme otkopati i oštetiti kanal za toplovod, što je JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” upravo uradilo 22. marta u nameri da obezbedi prostor za provlačenje cevi za vodu. U svom odgovoru Elektrane navode da je „u toku realizacija vangradskog toplovoda i nije dozvoljeno ugrožavanje koridora i same konstrukcije postojećeg kanala”. Dakle, Šapićevi projektanti su naložili jednom gradskom komunalnom preduzeću da radovima nanesu štetu drugom komunalnom preduzeću, a posledično i svim građanima i građankama Beograda.

Potpuno je neshvatljivo da se Gradska uprava na čelu sa Šapićem upustila u posao dovođenja infrastrukture za splavove na Savskom keju na apsolutno nezakonit i nemaran način, preskačući ključne saglasnosti koje su neophodne zbog posebnosti i osetljivosti vodnog zemljišta na bilo kakve intervencije, a pogotovo nasipa kao zaštitnog vodnog objekta. Gradonačelnik je ovim pokazao da je za najbliže saradnike izabrao potpuno nestručne i nesposobne ljude koji su pokušajem sprovođenja nedozvoljenih radova na Savskom keju pokazali da predstavljaju ne samo štetu već i direktnu opasnost za stanovnike Beograda.

Ne davimo Beograd poziva JKP Beogradski vodovod i kanalizaciju da zbog ugrožavanja infrastrukture koju oni održavaju, bez odlaganja podnesu krivične prijave protiv gradskih čelnika koji su ovake radove prouzrokovale. Građani su već podneli nekoliko žalbi i krivičnih prijava u ovom slučaju, a Pravni tim Ne davimo Beograd nastaviće da podržava građane i građanke koji čuvaju Savski nasip od bahatosti gradske vlasti.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.