Umesto da se “najveći gradski budžet u istoriji” iskoristi za rešavanje pravih, decenijskih uskih grla, koja zahtevaju eksproprijaciju ili iole složenije inženjerske poduhvate, trenutna garnitura vlasti napada ono što je najlakše, najranjivije, ali i najvrednije na Novom Beogradu – javne zelene površine.

Neke od najkritičnijih nerešenih tačaka na Novom Beogradu su:

– nikad završena saobraćajnica T6, Grčka ulica i veza sa Surčinom
– probijanje železničkog nasipa i spajanje Bulevara Umetnosti i Crvene Armije
– širenje Tošinog bunara
– proširivanje Bulevara Zorana Đinđića ali u delu od Studentske do Uprave Carine

Mnogo više primera, verovatno i urgentnijih, nalazi se u starom delu Beograda, a samo neki od njih su:

– Bulevar Despota Stefana (između Cetinjske i Džordža Vašingtona)
– niz ulica na Vračaru poput Makenzijeve, Cara Nikolaja, Maksima Gorkog i Južnog Bulevara
– produžetak Bulevara Kralja Aleksandra i tramvajske mreže do Malog Mokrog Luga
– Smederevski put
– Pančevački most i Zrenjaninski put
– završetak Spoljne magistralne tangente sa mostom preko Ade Huje

Ovi problemi su kompleksni i za njihovo rešavanje su potrebni stručnost, rešenost, ali i ogroman novac, kako bi se izvršila fer eksproprijacija i razrešila pitanja nelegalne gradnje.

Upravo su to problemi kojima treba da se bavi Gradska uprava, kojoj bi interes građana i njenih budućih generacija trebalo da budu prioriteti. Nažalost, sadašnjoj, ali i prethodnim varijantama vlasti SNS-a i SPS-a, prioritet su samo naredni izbori i otimanje javnih prostora od građana zarad svojih interesa.
Budžet se koristi na način da se kratkoročno skupe poeni kod glasača (uz problem lošeg, oskudnog i selektivnog informisanja građana) i udovolje investitori sa kojima su u burazerskim kombinacijama.

Da li želimo jeftina marketing širenja ulica na Novom Beogradu, koja umesto bilo kakvog saobraćajnog efekta, proizvode samo buku, zagađenja i toplotna ostrva?

Ili želimo u doglednom roku konačno rešavanje makar nekih od gore pomenutih neuralgičnih tačaka našeg grada?
Podržite nas, priključite nam se i pomozite nam svojim znanjem i vremenom da naš grad učinimo lepšim, funkcionalnijim, zelenijim i pravednijim.

Zeleno-levi front Novi Beograd

Disclaimer: u ovom tekstu, bez ulaženja u to da li je mreža saobraćajnica na vrhu prioriteta i da li treba ulagati u neke druge oblasti ili npr. jačati alternativne vidove prevoza, bavimo se samo analizom trenutnih prioriteta i otvorenih projekata baš u ovom delu gradskog razvoja i politike

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.