Inicijativa Ne davimo Beograd simboličnom akcijom donošenja šuta iz Savamale ispred Ministarstva finansija danas je poručila bivšem gradonačelniku odgovornom za organizovanje rušenja u Hercegovačkoj ulici, da može bežati sa funkcije na funkciju, ali da se ne može sakriti od odgovornosti za svoja dela.

Nakon dve godine od rušenja u Savamali umesto na optuženičkoj klupi, Siniša Mali biva unapređen u ministra. Uprkos tome što je imenovan od strane tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića za nalogodavca ovog dela, uprkos tome što je njegova bivša supruga svedočila da joj se hvalio da je organizovao raščišćavanje terena, uprkos tome što je policijski izveštaj koji je tek nakon godinu dana poslat tužilaštvu utvrdio da je bilo potrebno angažovanje nekoliko gradskih službi pri rušenju, protiv Siniše Malog, kao ni protiv drugih učesnika, nije podignuta optužnica niti je započeta istraga.

Pored Savamale, Siniša Mali učesnik je brojnih afera o kojima institucije ćute. Detalji izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom, o čemu je KRIK detaljno izveštavao, otpužuju ga da je kontrolisao na desetine bankovnih računa, što u Srbiji, što na ofšor destinacijama, na kojima su se dešavale milionske transakcije. Agencija za borbu protiv korupcije istraživala je njegove poslove vezane za 24 stana u Bugarskoj, prikrivanje imovine na Kopaoniku i u Beogradu, sumnje na pranje novca, kao i činjenicu da nepoznate osobe finansiraju školovanje njegove dece u iznosu od 60.000 evra godišnje. O svemu ovome javno je govorila i njegova bivša supruga, ali to nije bilo dovoljno tužilaštvu da započne istragu, kao što ni osnovane sumnje da je plagirao doktorat nisu bile dovoljne da se akademska zajednica pozabavi njime.

Sve ovo govori nam da je vlast uspela da ostvari punu kontrolu nad institucijama i da zakoni ne važe jednako za sve naše građane. Dokaz za ovo je i činjenica da se aktivistima Ne davimo Beograd sudi u preko 30 slučajeva i da smo do sada kažnjeni sa 180 hiljada dinara zbog organizacije protesta kojima smo ukazivali na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta “Beograd na vodi” i pozivanja na kažnjavanje odgovornih za organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenje pod maskama u Hercegovačkoj ulici. Bahati postupci funkcionera vladajuće stranke se nagrađuju, a sudskim procesima i kaznama guši se glas nezadovoljstva građana.