Иницијатива Не давимо Београд симболичном акцијом доношења шута из Савамале испред Министарства финансија данас је поручила бившем градоначелнику одговорном за организовање рушења у Херцеговачкој улици, да може бежати са функције на функцију, али да се не може сакрити од одговорности за своја дела.

Након две године од рушења у Савамали уместо на оптуженичкој клупи, Синиша Мали бива унапређен у министра. Упркос томе што је именован од стране тадашњег премијера Александра Вучића за налогодавца овог дела, упркос томе што је његова бивша супруга сведочила да јој се хвалио да је организовао рашчишћавање терена, упркос томе што је полицијски извештај који је тек након годину дана послат тужилаштву утврдио да је било потребно ангажовање неколико градских служби при рушењу, против Синише Малог, као ни против других учесника, није подигнута оптужница нити је започета истрага.

Поред Савамале, Синиша Мали учесник је бројних афера о којима институције ћуте. Детаљи извештаја Управе за спречавање прања новца о Малом, о чему је КРИК детаљно извештавао, отпужују га да је контролисао на десетине банковних рачуна, што у Србији, што на офшор дестинацијама, на којима су се дешавале милионске трансакције. Агенција за борбу против корупције истраживала је његове послове везане за 24 стана у Бугарској, прикривање имовине на Копаонику и у Београду, сумње на прање новца, као и чињеницу да непознате особе финансирају школовање његове деце у износу од 60.000 евра годишње. О свему овоме јавно је говорила и његова бивша супруга, али то није било довољно тужилаштву да започне истрагу, као што ни основане сумње да је плагирао докторат нису биле довољне да се академска заједница позабави њиме.

Све ово говори нам да је власт успела да оствари пуну контролу над институцијама и да закони не важе једнако за све наше грађане. Доказ за ово је и чињеница да се активистима Не давимо Београд суди у преко 30 случајева и да смо до сада кажњени са 180 хиљада динара због организације протеста којима смо указивали на кршење закона током спровођења пројекта “Београд на води” и позивања на кажњавање одговорних за организовање, спровођење и заташкавање рушење под маскама у Херцеговачкој улици. Бахати поступци функционера владајуће странке се награђују, а судским процесима и казнама гуши се глас незадовољства грађана.