U sadejstvu investitora, Vlade Srbije i opštinskih vlasti na Vračaru srušen je još jedan objekat od kulturno-istorijskog značaja koji je bio u postupku zaštite u Janka Veselinovića 10. Naime, Vlada svesno odlaže usvajanje elaborata zaštite za celine Kotež-Neimar i Krunsku ulicu, a opštinska vlast protivno urbanističkim planovima izdaje dozvole za rušenje, a podobni investitori ruše kulturno-istorijska zdanja i na njihovim mestima grade višespratnice.

Ovo je samo još jedan primer bahatog odnosa investitora, ali i vlasti, prema kulturno-istorijskom nasleđu grada. Investitori zarad sitnog interesa pred sobom ruše sve što im stane na put, a vlast im to kršeći propise dozvoljava. Upravo to je slučaj sa vilom u Janka Veselinovića 10. Naime, vila je bila u proceduri zaštite u okviru elaborate zaštite celine Kotež-Neimar i bila je valorizovana kao objekat od posebne vrednosti. Ovakva valorizacija podrazumeva da se na objektu ne smeju izvoditi nikakvi radovi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika.

Iako elaborat i dalje nije usvojen, Plan generalne regulacije predviđa zaštitu za sve objekte čiji su elaborati zaštite u proceduri usvajanja, što je slučaj sa elaboratom Kotež-Neimar. Međutim, Opština Vračar je, po navodima advokata investitora, izdala dozvolu za rušenje što je kršenje Plana generalne regulacije. Investitor, a ni opštinska građevinska inspektorka koja je izašla na teren nisu hteli zabrinutim građanima da daju na uvid dozvolu za rušenje. Dozvola za rušenje nije javno objavljena, a rok za žalbu je tekao, te se niko nije ni mogao žaliti. Radovi su vršeni bez građevinske table.

Generator svih problema sa nestajanjem kulturnog nasleđa pred bahatim investitorima je Vlada Srbije koja već više od godinu dana ne želi da usvoji već odavno spreman elaborat zaštite celine Kotež-Neimar, kao što već godinu i po dana ne usvaja elaborat zaštite Krunske ulice. Oba elaborata samo čekaju da dođu na dnevni red Vlade, ali to se nikako ne dešava.

Pokret Ne davimo Beograd poziva Vladu Republike Srbije da usvoji dva pomenuta elaborata pod hitno kako bi sprečili dalje nestajanje arhitektonskog nasleđa. Takođe, pozivamo Opštinu Vračar da objavi dozvolu za rušenje objekta u Janka Veselinovića 10 i obrazloži na osnovu čega je prekršila Plan generalne regulacije.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.