Obaveštavamo javnost da je za danas planirano predstavljanje izborne liste “Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, Naš grad – Ksenija Radovanović” na programu Radio televizije Srbije, dovedeno u pitanje. Desetominutno predstavljanje Inicijative najavljeno je za danas, petak 23. februara oko 18 časova, ali kako su nam iz uredništva javnog servisa javili, postoji mogućnost da će ono biti zabranjeno.

Po prethodnom dogovoru materijal smo dostavili RTS-u, ali umesto potvrde, elektronskom poštom nam je stiglo obaveštenje da program neće biti emitovan zbog povreda člana 3. Pravila o predstavljanju kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda na RTS-u, a koji govori o tome da predstavljanje ne sme uključivati uvrede, klevete, vređanje, omalovažavanje kandidata sa drugih lista ili govor mržnje.

Uprkos tome što smo sigurni da video materijal ne sadrži nikakav uvredljiv sadržaj, iskazali smo spremnost da ga uskladimo sa sugestijama uredništva, ali jedini odgovor koji smo dobili na jasno pitanje u kom delu, minutu ili kadru je prekršeno pravilo je: “Mislim da razumete o čemu se radi”.
U telefonskom razgovoru sa uredništvom ipak smo dobili objašnjenje da se ne radi o uvredama već da bi “bilo bolje da se drugačije predstavimo” i da “znamo mi o čemu se radi”.

O svemu ovome posedujemo dokaze.

Manje od dva sata pre predviđenog emitovanja inicijativa Ne davimo Beograd nema informacija da li će naše predstavljanje biti pušteno u programu javnog servisa.

Inicijativa Ne davimo Beograd ne pristaje na ovakav vid cenzure i nipodaštavanja vlastima nepodobnih političkih aktera. Smatramo da je javni servis dužan da obezbedi ravnopravne uslove za sve izborne liste. Napominjemo da u celoj 2017. godini novinari RTS-a nijednom nisu pozvali predstavnike inicijative Ne davimo Beograd za komentar, izjavu, pa čak ni potvrdu neke od vesti koje su objavljivali.

O razvoju situacije sa video predstavljanjem Inicijative ćemo vas dodatno obavestiti, a ukoliko RTS ne prikaže video predstavljanje inicijative Ne davimo Beograd mi ćemo ga objaviti na našim stranicama, na društvenim mrežama. Molimo vas da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesete da ovaj materijal ipak dođe do gledalaca i da ga objavite u svom mediju.

Uvereni u to da su slobodni mediji osnov demokratskog društva,
Inicijativa Ne davimo Beograd

NAJNOVIJE:

Ovaj desetominutni materijal ipak je pušten u etar. Od uredništva RTS stigle su informacije da ne mogu da emituju ovaj materijal, bez objašnjenja šta treba da promenimo. Kada smo poslali saopštenje za javnost, dobili smo poziv da je ipak “sve u redu” i materijal je pušten bez izmena u “Beogradskoj hronici” danas od 18 časova