Обавештавамо јавност да је за данас планирано представљање изборне листе “Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, Наш град – Ксенија Радовановић” на програму Радио телевизије Србије, доведено у питање. Десетоминутно представљање Иницијативе најављено је за данас, петак 23. фебруара око 18 часова, али како су нам из уредништва јавног сервиса јавили, постоји могућност да ће оно бити забрањено.

По претходном договору материјал смо доставили РТС-у, али уместо потврде, електронском поштом нам је стигло обавештење да програм неће бити емитован због повреда члана 3. Правила о представљању кандидата за одборнике Скупштине града Београда на РТС-у, а који говори о томе да представљање не сме укључивати увреде, клевете, вређање, омаловажавање кандидата са других листа или говор мржње.

Упркос томе што смо сигурни да видео материјал не садржи никакав увредљив садржај, исказали смо спремност да га ускладимо са сугестијама уредништва, али једини одговор који смо добили на јасно питање у ком делу, минуту или кадру је прекршено правило је: “Мислим да разумете о чему се ради”.
У телефонском разговору са уредништвом ипак смо добили објашњење да се не ради о увредама већ да би “било боље да се другачије представимо” и да “знамо ми о чему се ради”.

О свему овоме поседујемо доказе.

Мање од два сата пре предвиђеног емитовања иницијатива Не давимо Београд нема информација да ли ће наше представљање бити пуштено у програму јавног сервиса.

Иницијатива Не давимо Београд не пристаје на овакав вид цензуре и ниподаштавања властима неподобних политичких актера. Сматрамо да је јавни сервис дужан да обезбеди равноправне услове за све изборне листе. Напомињемо да у целој 2017. години новинари РТС-а ниједном нису позвали представнике иницијативе Не давимо Београд за коментар, изјаву, па чак ни потврду неке од вести које су објављивали.

О развоју ситуације са видео представљањем Иницијативе ћемо вас додатно обавестити, а уколико РТС не прикаже видео представљање иницијативе Не давимо Београд ми ћемо га објавити на нашим страницама, на друштвеним мрежама. Молимо вас да у складу са својим могућностима допринесете да овај материјал ипак дође до гледалаца и да га објавите у свом медију.

Уверени у то да су слободни медији основ демократског друштва,
Иницијатива Не давимо Београд

НАЈНОВИЈЕ:

Овај десетоминутни материјал ипак је пуштен у етар. Од уредништва РТС стигле су информације да не могу да емитују овај материјал, без објашњења шта треба да променимо. Када смо послали саопштење за јавност, добили смо позив да је ипак “све у реду” и материјал је пуштен без измена у “Београдској хроници” данас од 18 часова