Predlagač je u obrazloženju rebalansa budžeta rekao da građani ne treba da brinu jer su nam dobre javne finansije. To me podseća na sliku čoveka koji pada sa vrha zgrade i dok pada sve vreme ponavlja i ubeđuje sebe – „za sada je sve u redu, za sada je sve u redu, za sada je sve u redu…“.
Svi mi znamo kako će se završiti taj pad.

A taj pad nažalost osećaju već sada sami građani čiji je standard urušen inflacijom; inflacijom od 20% koju oni znaju da izračunaju svaki put kada uđu u prodavnicu da kupe hranu.

Za razliku od njih nadležni ministar ne zna ili ne želi da se sa inflacijom suoči. Umesto toga on od iste profitira; profitira na olakšanoj potrošačkoj korpi građana, jer građani biraju između osnovnih namirnica za život.

I ujedno se nadležni ministar hvali kako nam je porastao prihod od pdv-a! I to je tačno. Ali, to je samo jedna strana izlizanog novčića. A druga strana je gorka istina da je rast prihoda od pdv-a posledica inflacije i naplate pdv-a pre svega na uvoznu robu. A to znači da nam se dodatno urušavaju javne finansije.
Istovremeno vladajući režim je nesposoban da povuče sredstva iz pristupne pomoći EU (IPA), pa će tako umesto planiranih 14,1 mlrd RSD, povući samo 8,8 mlrd RSD.

I to su sredstva koja su bila namenjena za socijalnu zaštitu, za smanjenje socijalnih nejednakosti u društvu sa najvećim nejednakostima u Evropi, za zaštitu životne sredine i saniranje neuslovnih deponija koje doprinose zagađenom vazduhu u Srbiji.

Nažalost građani su ti koji će skupo platiti vaše neznanje, i otplaćivati vaša zaduživanja i vašu nesposobnost da povučete sredstva iz pristupne pomoći.

Poslušajte ceo govor:

Pročitaj i ovo:

Veselinović: Imamo plan za efikasan javni prevoz u Mladenovcu

Koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila je Mladenovac, osvrnula se na problem saobraćaja u ovom delu grada i iznela plan na koji način će javni prevoz u Mladenovcu učiniti efikasnijim. Građani i građanke Mladenovca svakodnevno su zaglavljeni u gužvama, gde da bi stigli do Beograda zbog škole ili posla, neretko provedu više od 4 sata u prevozu.