Pokret Ne davimo Beograd smatra da je najava referenduma o eksploataciji ruda u zapadnoj Srbiji, koju je najavio Aleksandar Vučić, nedopustiva manipulacija javnošću Srbije. Najava referenduma služi da se od javnosti sakrije činjenica da je Rio Tinto već počeo radove na ispitivanjima ruda, otkupu zemljišta i promotivnoj kampanji koju sprovode Vučić i Mihajlović. Upravo je to ono što nas najviše brine. Činjenica da su najveći zagovarači i promoteri ove kompanije u Srbiji upravo oni koji bi trebalo da čuvaju interes građana, a to je vlast naše države.

Iako procene štetnosti projekta nisu još uvek u celosti urađene, činjenica da ih naručuje upravo investitor, govore nam da se one ne mogu smatrati nezavisnim. Državni funkcioneri, poput Vučića ili Zorane Mihajlović, nisu čak ni takve procene sačekali, ali nas već sada uveravaju kakvi će rezultati biti. Umesto da od investitora traže odgovore i garancije, oni su u promotivnoj kampanji za Rio Tinto. Dakle ne govorimo više o tome da li će Rio Tinto početi sa radom u Srbiji, on je već počeo.

Ne davimo Beograd će uvek stajati uz građane zapadne Srbije, Loznice, Zrenjanina, Bora, Obrenovca, Lazarevca, Požege, Kosjerića, Valjeva, Pančeva, Smedereva i svih drugih gradova u Srbiji gde se ugrožava zdrav život ljudi kako bi se nahranila naprednjačka hobotnica gladna profita na muci građana. Umesto da se nagomilani ekološki problemi ovih sredina rešavaju, sprovode se novi štetni projekti koji će iznova trovati naše građane.

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.