Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da sa predstavnicima vlasti možemo razgovarati jedino o načinu usvajanja preporuka koje bi obezbedile minumum demokratskih procesa od strane nadležnih organa. Kako je očigledno da ne postoji politička volja režima da ove preporuke usvoji, opozicija treba odlučno da krene u pripremu narednih koraka.

Nakon održanog još jednog sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, potpuno je jasno da ovaj format dijaloga nema ozbiljni potencijal da građanima Srbije donese unapređenje izbornih uslova. Predstavnici vlasti iskoristili su ove razgovore da još jednom izigraju javnost stvarajući lažni utisak da im je stalo do dijaloga.
Inicijativa Ne davimo Beograd poziva na odgovornost sve učesnike razgovora, kao i organizatore, zato što su dozvolili da ovaj proces skrene u političko nadigravanje, neozbiljnost, prepucavanje i cirkus.

Svi opozicioni akteri, veliki broj parlamantarnih i vanparlamentarnih opozicionih saveza, stranaka i pokreta, potpisali su još u decembru prošle godine zajedničku deklaraciju kojom su utvrdili da nema uslova za slobodne i fer izbore. Nakon toga, eksperti okupljeni oko organizatora protesta 1 od 5 miliona izneli su novom dokumentu isti zaključak i preporuke za unapređenje izbornih uslova, kao i organizacije civilnog društva.

Ukoliko na samom početku ovih razgovora nije bilo jasno da opozicija nema sagovornika o izbornim uslovima i da je delegacija vlasti više provokacija, nego delegacija, reakcije koje su usledile, od strane najviših državnih funkcionera, omalovažavanje, uvrede, nepristajanje na činjenicu da postoje izborne nepravilnosti i ceo jedan odijum koji je vlast pokazala prema argumentima i učesnicima razgovora, pokazuje da nema političke volje da se napravi bilo kakav ključni ustupak koji bi vodio ka regularnosti i slobodnom izjašnjavanju volje birača.

Organizatori su, insistiranjem na pravilima, koja očito nisu jasna svim učesnicima dijaloga, stvorili utisak tajnog dogovaranja političke elite koja želi da isključi građane iz svoje podele plena. Očigledno je da učesnici, predstavnici vlasti, nisu došli ni da traže rešenje, već da učešćem u ovim pregovorima pokažu kako ipak mogu da razgovaraju, interpretirajući ga u medijima kako njima odgovara.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da sa predstavnicima vlasti možemo razgovarati jedino o načinu usvajanja preporuka koje bi obezbedile minumum demokratskih procesa od strane nadležnih organa. Kako je očigledno da ne postoji politička volja režima da ove preporuke usvoji, opozicija treba odlučno da krene u pripremu sledećih koraka koji će obezbediti borbu svim dozvoljenim sredstvima za uklanjenje korumpirane političke elite koja radi protiv interesa građana.