U razgovorima u Briselu naši narodni poslanici upozorili su predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državi, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju.

Ozbiljnim zloupotrebama Narodne skupštine od strane režima SNS-a sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države, a imali smo i seksističke uvrede prema ženama i diskriminaciju zbog bolesti.

U Srbiji ne važe isti zakoni za sve, a o odsustvu vladavine prava u našoj državi govorili smo kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u, koje su smenjene kada su uhapsile 6 osoba kako istraga ne bi stigla do viših funkcionera. Upozorili smo predstavnike Evropskog parlementa i Evropske komisije i na primere koji su već pominjani u njihovim izveštajima, a koji nisu dobili razrešenje potput nelegalnog rušenja objekata u Savamali u centru Beograda, zataškavanja plantaže marihuane Jovanjica, kao i na malverzacije sa prodajom oružja fabrike Krušik.

Srpska napredna stranka ostvarila je i punu kontrolu i zloupotrebu medija, a o tome najbolje govori primer istraživanja organizacije CRTA o radu RTS, odnosno na činjenicu da je 95% vremena u informativnim emisijama javnog servisa posvećeno SNS i Aleksandru Vučiću, a da se opozicija po pravilu demonizuje.

Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju. Ovo je samo vrh ledenog brega kompleksih i sveprisutnih napada i pritisaka na slobodne medije i nepodobne novinare.

Vladimira Bilčika i Mtijaža Nemeca, upozorili smo i da je u novoj fazi međupartijskog dijaloga neophodan drugačiji i otvoren pristup koji će prepoznati osnovni problem sa kojim se suočava srpski parlament, pa tako i društvo. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.