U razgovorima u Briselu naši narodni poslanici upozorili su predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državi, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju.

Ozbiljnim zloupotrebama Narodne skupštine od strane režima SNS-a sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države, a imali smo i seksističke uvrede prema ženama i diskriminaciju zbog bolesti.

U Srbiji ne važe isti zakoni za sve, a o odsustvu vladavine prava u našoj državi govorili smo kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u, koje su smenjene kada su uhapsile 6 osoba kako istraga ne bi stigla do viših funkcionera. Upozorili smo predstavnike Evropskog parlementa i Evropske komisije i na primere koji su već pominjani u njihovim izveštajima, a koji nisu dobili razrešenje potput nelegalnog rušenja objekata u Savamali u centru Beograda, zataškavanja plantaže marihuane Jovanjica, kao i na malverzacije sa prodajom oružja fabrike Krušik.

Srpska napredna stranka ostvarila je i punu kontrolu i zloupotrebu medija, a o tome najbolje govori primer istraživanja organizacije CRTA o radu RTS, odnosno na činjenicu da je 95% vremena u informativnim emisijama javnog servisa posvećeno SNS i Aleksandru Vučiću, a da se opozicija po pravilu demonizuje.

Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju. Ovo je samo vrh ledenog brega kompleksih i sveprisutnih napada i pritisaka na slobodne medije i nepodobne novinare.

Vladimira Bilčika i Mtijaža Nemeca, upozorili smo i da je u novoj fazi međupartijskog dijaloga neophodan drugačiji i otvoren pristup koji će prepoznati osnovni problem sa kojim se suočava srpski parlament, pa tako i društvo. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.