Na danas održanoj javnoj raspravi i prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje gondole od Kalemegdana do Ušća, pokazalo se da vlasti svim snagama žele da obesmisle učešće građana i građanki. jer znaju da je štetnost ovog projekta po javni interes ogromna i očigledna.

Iako za ovu temu postoji veliko interesovanje javnosti, rasprava je zakazana u radno vreme, a onda i premeštena u manju salu iako je bilo jasno da je već pola sata pre zakazanog vremena broj okupljenih ljudi prevazišao njene kapacitete. Dodatno, dobar broj mesta za sedenje su popunili gradskim službenicima, koji su glumili zainteresovanu javnost. Sve je učinjeno kako bi rasprava o ovako bitnom i štetnom projektu prošla bez mnogo buke.

U toku pauze koja je nastala jer je i oprema na kojoj je vršena prezentacija zakazala, aktivisti Ne davimo Beograd razvili su transparent POSLE VAS ĆE OSTATI SAMO RUŠEVINE I PEPEO zahtevajući da se rasprava ne nastavlja dok se ne omoguće adekvatni uslovi i ona premesti u veliku salu. U toku ove pauze, funkcioner gradske uprave nasrnuo je na aktivistu Ne davimo Beograd prvo pokušavši da pocepa transparent, a zatim i da mu otme telefon.

Snimak napada:

Aktivista Ne davimo Beograd upravo je napadnut od strane funkcionera gradske uprave koji je nasrnuo na njega i pokušao da mu otme telefon. Javnu raspravu o gondoli onemogućava ekipa botova, najverovatnije zaposlenih u gradskim ustanovama.

Posted by Ne davimo Beograd on Utorak, 11. jun 2019.

Rasprava je nastavljena u velikoj sali, na insistiranje okupljenih građana/ki iako je čak i ona bila mala da primi sve zainteresovane. Nizala su se pitanja i primedbe na koje priređivači studije nisu imali odgovore ili su odgovori bili u suprotnosti sa zakonima i procedurama, pa je tako vrlo brzo postalo jasno da je studija način da se samo formalno opravda ovaj štetan projekat i da analize o njegovom uticaju na životnu sredinu i kulturno-istorijsko nasleđe nisu ni rađene.

Jedan od upečatljivih trenutaka desio se nakon što je priređivač studije, na pitanje da li zna koliko je veliki arheološki značaj ovog dela Beogradske tvrđave izjavio da se tu verovatno ne nalazi ništa vredno, što je izazvalo smeh i nevericu učesnika i dodatno naglasilo činjenicu da je studija potpuno proizvoljna neprihvatljiva.

Građani su zamerali i to da je gradnja počela i pre izrade ove strategije, a da je šteta u vidu seče ogromnog broja stabala već učinjena. Inicijativa Ne davimo Beograd podsetila je i na inicijativu Ustavnom sudu koju smo podneli zbog izrade plana detaljne regulacije za projekat izgradnje gondole koji ignoriše činjenicu da je višim planovima u Beogradu zabranjena izgradnja sličnih objekata.

Izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju životne sredine, beogradskog priobalja, zaštićenih vizura, zelenila parka “Ušće” i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave.

Borba nam tek predstoji!

*slika: Tamara Tančić/Istinomer