Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.

Na okruglom stolu “Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda” govorili su
Đorđe Miketić iz lokalne odborničke grupe sa Starog grada, Srce grada, zatim Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca, kao i Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

“Projekat „Da se Beograd gradi i radi po tvom“ zapravo je zloupotreba ideje participativnog budžetiranja. Nisu jasne procedure kandidovanja predloga, kriterijumi za selekciju i prioritizaciju predloga, nije jasan iznos o kome se odlučuje, nema suštinske participacije, već se sve svodi na individualno i selektivno davanje predloga i glasanje putem sajta koji nije transparentan. Model participativnog budžetiranja za koji se mi zalažemo podrazumeva demokratizaciju odlučivanja o javnim finansijama i stvarno omogućevanje građanima da se obrazuju o budžetu, da razumeju proces kandidovanja predloga i daju dobre razloge jedni drugima zašto nešto treba da bude prioritet. Ovaj model mora zadržati u sebi ideju socijalne pravde i redistribucije ka siromašnijim sugrađanima i neuređenijim krajevima grada, i najzad on podrazumeva kontrolu i nadzor nad trošenjem novca i poštovanjem predloga koji su došli od strane građana, odnosno mnogo neposrednije polaganja računa gradskih čelnika građanima u ovom procesu.”

“Ne radi se ovde ni o kakvoj javnoj raspravi i uključivanju građana, već o propagandnoj kampanji Gorana Vesića i gradskih vlasti koje zloupotrebljavaju svoju moć kako bi se reklamirali. Građani su obmanuti još jednom. Sve stavke u budžetu su već isplanirane, a nastaviće se i sa bizarnim projektima za koje niko nije pitao građane da se izjasne. Gradska vlast se hvali muzičkom fontanom ili gondolom, pristojan svet se takvih suludih projekata stidi.” – poručio je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Đorđe Miketić iz lokalne odborničke grupe sa Starog grada, Srce grada, govorio je o neophodnosti da građani budu pitani i uključeni u donošenje odluka na način koji suštinski omogućava da se uvaže potrebe građana. “Žele li građani uopšte proširenje pešačke zone, ukidanje linija javnog prevoza, solitere na donjem Dorćolu, rekonstrukciju Kosančićevog venca, Gondolu. Želimo da odlučujemo o konkretnim stvarima na pravi način, a ne da o tome glasamo u nekakvoj pseudo anketi, birajući između projekata koji su već predefinisani i preskupi – osmišljeni zarad isisavanja novca iz budžeta.”
Miketić je, govoreći o saradnji sa Ne davimo Beograd i Nebojšom Zelenovićem istakao da je zreo društveni trenutak za zajedničku borbu koja nam tek predstoji. Pored bitaka koje svako vodi iz svoje ulice, kvarta ili naselja, ubuduće ćemo je prenositi i na jedan širi plan delovanja.

“Proces direktog odlučivanja građana o trošenju novca od poreza na imovinu u mesnim zajednicama Šapca je zasnovan na našem čvrstom političkom uverenju da ljudi, kada slobodno odlučuju, uvek donose dobre odluke. Sloboda je odlučivanje, odlučivanje je odgovornost. Zamislite naše opštine i gradove u kojima gradjani samostalno predlažu i odlučuju, u jednom potpuno institucionalizovanom procesu, o tome šta je za njih najvažnije. O svojim stvarnim potrebama. To je uistinu cilj za koji se vredi boriti. A da je moguće da građani odlučuju kako će potrošiti konkretan iznos u svojoj mz, da srede park, urede ambulantu, bici stazu ili nameštaj za svoju školu, najbolji dokaz je Šabac.” izjavio je Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Peščanik: Otvoreno pismo Ireni Vujović

Povod za ovo otvoreno pismo je vaša tvrdnja da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa u vezi sa zagađenjem vazduha i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha. Obe ove tvrdnje objavili ste u Kuriru na dan održavanja protesta za bezbedan vazduh, na koji je pozvala Eko straža.

  • dolarni panel

Ne davimo Beograd uputio Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije

Inicijativa Ne davimo Beograd je uputila Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije, a pored toga što smo zahtevali da se produži rok, dat za predloge i komentare građana, ukazali smo i na propuste načinjene u ovoj, ranoj fazi planiranja Zakona i predložili moguća rešenja.