U narednim danima javnosti ćemo predstaviti konkretan plan koji smo nazvali “Put do pobede”, dodaje, a koji predviđa koordinaciju svih aktera u smeni naprednjačkog režima, uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija, zajedničku kontrolu izbora, zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima.

Teško je zamisliti da se na istoj listi nađu organizacije građanske i desničarske opozicije

– Ovim planom sugerišemo što veće ukrupnjavanje organizacija u izbornim kolonama kako ne bi bilo gubljenja glasova, ali bez imperativa jedne kolone koji vodi neprincipijelnim koalicijama – ističe on.

Na pitanje dokle se stiglo u razgovorima sa takozvanom desnicom, odnosno – Novim DSS, Zavetnicima, Dverima i Narodnom strankom Vuka Jeremića, odnosno ima li tu prostora za zajedničke imenitelje u izbornom nastupu, Radomir Lazović kaže da je teško zamisliti da se na istoj listi nađu organizacije građanske i desničarske opozicije, što, objašnjava, svakako ne bi vodilo sinergiji, već gubitku glasova.

– Sličina je situacija i sa organizacijama čiji su lideri nažalost opterećeni međusobnim problemima, ali verujemo da postoji način da se uz koordinaciju više kolona dođe do još jačeg efekta, velike izlaznosti i smene naprednjačkog režima. “Put do pobede” je način da se prevaziđu političke razlike među partijama opozicije koje ne treba kriti i ignorisati, već ih uvažiti i uprkos njima napraviti dogovor za rušenje vlasti. Naravno ovo sve važi samo ako je cilj potpuna smena režima, jer mi u bilo kakvu saradnju, direktnu ili prećutnu sa SNS, SPS ili njihovim satelitima ne verujemo i uvek ćemo osuditi – ističe sagovornik Danasa.

Najbolje je da izbori budu do kraja godine

Meni se čini da je pred nama jedan važan trenutak, naglašava dalje, u kojem bi trebalo reći da ako vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, da će onda morati opozicija.

– Moraćemo da ih smenimo i kao prvi korak obećavamo ispunjenje svih zahteva “Srbija protiv nasilja”. Za to nam je potrebna podrška građana, ali ne samo podrška nego aktivno uključivanje ljudi u sve faze smene, od kontrole preko aktivizma i kampanje, do objašnjavanja neodlučnima zašto je važno smeniti ovaj režim – smatra on.

Bez obzira na trzavice koje pogađaju opoziciju, postoje načini da se to prevaziđe ili makar drži u drugom planu

Govoreći o mogućim izborima već u decembru umesto na proleće sledeće godine, Radomir Lazović kaže da očekuje da će svi zajedno, cela opozicija, ispostaviti i rok Vučiću za raspisivanje izbora, najbolje do kraja godine.

– A mi se zalažemo da oni budu razdvojeni. Pored parlamentarnih, važno je da se održe i izbori za Beograd, ali ne znam da li SNS u ovom trenutku sme i da pomisli na izbore u Beogradu, čini mi se da su tu najslabiji, a siguran sam da je Dobrica Veselinović neko ko bi mnogo bolje vodio naš grad od Aleksandra Šapića. Lokalni izbori nas svakako očekuju na proleće naredne godine – kaže Lazović.

Imajući u vidu da se sve učestalije govori o ukrupnjavanju opozicije dok se događaju „cepanja“ pojedinih opozicionih stranaka, sagovornik Danasa kaže da on za to nije najbolji sagovornik.

– Što se cepanja opozicionih organizacije tiče, ja nisam najbolji sagovornik za tu temu jer naša organizacija Zeleno-levi front, kako je novo ime pokreta Ne davimo Beograd je specifična i po tome što mi na sreću nismo imali nikakve podele za osam godina postojanja. Stabilna smo organizacija koja beleži rast podrške i na to smo ponosni. Ja mislim da bez obzira na trzavice koje pogađaju opoziciju, postoje načini da se to prevaziđe ili makar drži u drugom planu, jer nas čeka veliki posao da pobedimo beskrupuloznu kriminalnu organizaciju – zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo: