Активиста и кандидат за одборника Иницијативе Не давимо Београд, Радомир Лазовић, приведен је због исписивања натписа „Место злочина“ у Херцеговачкој улици. На овај начин Иницијатива је више пута обележавала место на коме су у изборној ноћи, априла 2016. године, маскирани људи са багерима порушили објекте у овој улици. Те ноћи, полиција је упркос позивима грађана одбила да изађе на место злочина, али су и прошли и овај, пут при исписивању натписа „Место злочина“, реаговале бројне снаге безбедности које су овај пут и привеле нашег активисту.

Скоро две године од рушења у Савамали починиоци нису одговарали за злочин чије заташкавање је умногоме превазишло само почетно дело и тако оголило и демаскирало политику и начин владања Српске напредне странке. Механизам који смо препознали при спровођењу пројекта “Београд на води”, примењиван је и на много других места у граду где се отимају јавна добра како би се обезбедио профит подобним инвеститорима.

Иницијатива Не давимо Београд покренула је правне процесе који ће омогућити раскидање штетног уговора о улагању у “Београд на води”, а инсистираћемо на одговорности оних који су до овог скандалозног посла и свега што је његово противзаконито спровођење довело. Савски амфитеатар мора се вратити у плански и правни систем Србије из којих је одбредбама уговора искључен, а о његовој даљој будућности мора се одлучивати на јавном конкурсу и у односу на потребе грађана Београда.

У претходне три године, Иницијатива Не давимо Београд је протестима, акцијама, анализама уговора, прикупљањем доказа, пријавама надлежним инспекцијама, тужбама, разговорима са грађанима, али и спремношћу да упркос нападима и претњама не поклекне, показала да се неће мирити са отимањем овог највреднијег дела града зарад интереса инвеститора блиских бахатим насилницима на власти. Избори и учешће у раду скупштине града Београда биће још један алат да се овоме супротставимо.