Aktivista i kandidat za odbornika Inicijative Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, priveden je zbog ispisivanja natpisa „Mesto zločina“ u Hercegovačkoj ulici. Na ovaj način Inicijativa je više puta obeležavala mesto na kome su u izbornoj noći, aprila 2016. godine, maskirani ljudi sa bagerima porušili objekte u ovoj ulici. Te noći, policija je uprkos pozivima građana odbila da izađe na mesto zločina, ali su i prošli i ovaj, put pri ispisivanju natpisa „Mesto zločina“, reagovale brojne snage bezbednosti koje su ovaj put i privele našeg aktivistu.

Skoro dve godine od rušenja u Savamali počinioci nisu odgovarali za zločin čije zataškavanje je umnogome prevazišlo samo početno delo i tako ogolilo i demaskiralo politiku i način vladanja Srpske napredne stranke. Mehanizam koji smo prepoznali pri sprovođenju projekta “Beograd na vodi”, primenjivan je i na mnogo drugih mesta u gradu gde se otimaju javna dobra kako bi se obezbedio profit podobnim investitorima.

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je pravne procese koji će omogućiti raskidanje štetnog ugovora o ulaganju u “Beograd na vodi”, a insistiraćemo na odgovornosti onih koji su do ovog skandaloznog posla i svega što je njegovo protivzakonito sprovođenje dovelo. Savski amfiteatar mora se vratiti u planski i pravni sistem Srbije iz kojih je odbredbama ugovora isključen, a o njegovoj daljoj budućnosti mora se odlučivati na javnom konkursu i u odnosu na potrebe građana Beograda.

U prethodne tri godine, Inicijativa Ne davimo Beograd je protestima, akcijama, analizama ugovora, prikupljanjem dokaza, prijavama nadležnim inspekcijama, tužbama, razgovorima sa građanima, ali i spremnošću da uprkos napadima i pretnjama ne poklekne, pokazala da se neće miriti sa otimanjem ovog najvrednijeg dela grada zarad interesa investitora bliskih bahatim nasilnicima na vlasti. Izbori i učešće u radu skupštine grada Beograda biće još jedan alat da se ovome suprotstavimo.